Community Abonneren
×

Personeel in de huisartsenpraktijk: skill mix instrument helpt bij de perfecte samenstelling

Personeel in de huisartsenpraktijk: hoe kom je tot de perfecte samenstelling en beste taakverdeling? Het Nivel ontwikkelt een skill mix-instrument. Méér huisartsen dan ooit worden er opgeleid in Nederland. Toch ervaren diverse regio’s een nijpend tekort. Nóg meer huisartsen opleiden lost de complexe arbeidsmarktproblemen onvoldoende op, zegt Ronald Batenburg van het Nivel. “Huisartsen moeten óók meer samenwerken […]

Organisatie van Nederlandse Tandprothetici

Personeel in de huisartsenpraktijk: hoe kom je tot de perfecte samenstelling en beste taakverdeling? Het Nivel ontwikkelt een skill mix-instrument.

Méér huisartsen dan ooit worden er opgeleid in Nederland. Toch ervaren diverse regio’s een nijpend tekort. Nóg meer huisartsen opleiden lost de complexe arbeidsmarktproblemen onvoldoende op, zegt Ronald Batenburg van het Nivel. “Huisartsen moeten óók meer samenwerken en de personeelssamenstelling van de eigen praktijk slimmer organiseren.”

Logistieke uitdagingen
Huisartsenpraktijken, gezondheidscentra en samenwerkende huisartsen kunnen volgens Batenburg regionaal een belangrijke rol spelen in het oplossen van knelpunten op de arbeidsmarkt. Het Nivel ontwikkelt momenteel een skill mix-instrument dat helpt tot een betere personeelssamenstelling en taakverdeling te komen in de huisartsenpraktijk. “In de huisartsopleiding komt er steeds meer aandacht voor de logistieke uitdagingen van het praktijkhouderschap en ondernemerschap. Met het skill mix-instrument kunnen praktijkhouders straks gericht sturen op een betere taakverdeling en personeelssamenstelling. Dit is gebaseerd op goede voorbeelden van andere, vergelijkbare praktijken.”

Passend 
Het skill mix-instrument helpt ‘aan de knoppen’ te draaien. Zo liggen er zeker binnen grote groepspraktijken, huisartsenpraktijken en gezondheidscentra de nodige kansen. “Gemiddeld zien we dat ongeveer veertig procent van de capaciteit in fte voor de huisarts is”, zegt Batenburg. “Dat kan de praktijkhouder zijn, maar ook een hidha of een waarnemer. De andere veertig procent van de capaciteit is voor de doktersassistenten. En de overige twintig procent wordt vervuld door poh’s, de physician assistent, basisartsen, praktijkmanagers, spreekuurondersteuners en noem maar op. In diverse praktijken zien we een heel uiteenlopende verdeling van het aantal fte over al deze functies. De kwalitatieve vraag is dan: welke personeelssamenstelling past bij jóuw praktijk, bij jóuw patiëntenpopulatie en bij waar jíj naartoe wil met jouw praktijk? Veel praktijken proberen dat nu nog op eigen houtje uit te vogelen. Het skill-mix-instrument adviseert praktijken over de personeelssamenstelling gekoppeld aan waar je naartoe wilt met de praktijk.”

Het Nivel zoekt voor het skill-mix-instrument huisartsen(praktijken) die dit najaar deel willen uitmaken van het testpanel. Het instrument, bedoeld voor perfecte samenstelling van personeel en betere verdeling van taken, is naar verwachting begin 2022 beschikbaar voor de huisartsenzorg. De folder en meer informatie over het skill-mix-instrument huisartsen(praktijken) vind je hier.

Comments are closed.