Event Abonneren
×

Cao Huisartsenzorg: ‘Laat functiegebouw los’

De Cao Huisartsenzorg sluit onvoldoende aan bij de ontwikkeling die de regio-organisaties doormaken in ondersteuning van huisartsenpraktijken, stelt Hans Brehler. Hans Brehler is bestuurder van de Regionale Organisatie van Huisartsen West-Nederland (ROHWN) Stichting ©aliber. “Wat we als ondersteunende organisaties feitelijk nodig hebben, is een weg uit het keurslijf dat de Cao Huisartsenzorg nu is”, zegt […]

De Cao Huisartsenzorg sluit onvoldoende aan bij de ontwikkeling die de regio-organisaties doormaken in ondersteuning van huisartsenpraktijken, stelt Hans Brehler.

Hans Brehler is bestuurder van de Regionale Organisatie van Huisartsen West-Nederland (ROHWN) Stichting ©aliber. “Wat we als ondersteunende organisaties feitelijk nodig hebben, is een weg uit het keurslijf dat de Cao Huisartsenzorg nu is”, zegt hij. “We moeten de ruimte krijgen om niet meer te functioneren binnen een vast functiegebouw, maar op basis van de ontwikkelingen die we op ons af zien komen. Op dit moment werken we voor veel functies met zzp’ers, omdat we ze nog niet voor zoveel uren per week nodig hebben. Maar dat neemt alleen maar toe en dan moet de cao zich mee ontwikkelen en aantrekkelijk zijn voor de toekomst.”

Cao Huisartsenzorg
De Cao Huisartsenzorg moet er volgens Brehle voor de regio-organisaties dus anders uit gaan zien. “Die moet worden gemoderniseerd in lijn met de modernisering van de eerste lijn, Binnen de huidige, krappe arbeidsmarkt zullen functies lang niet altijd meer passen binnen de twaalf schalen die het bestaande loongebouw biedt. Je moet als werkgever aantrekkelijk genoeg zijn en dus concurrerend met andere sectoren. Dit betekent ook dat we rekening moeten houden met het feit dat de jonge mensen die bij ons komen werken anders zijn dan die van tien jaar geleden. Ze willen de ruimte hebben om zich te ontwikkelen en brengen niet hun hele carrière bij ons door. Daarvoor moet je ontwikkelruimte hebben in je budget. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat de bonden hier positief tegenover staan, de modernisering van de cao is nodig om deze ontwikkelingen ruimte te bieden.”

Auteur: Frank van Wijck