Event Abonneren
×

KNGF: ‘De fysiotherapeut wil de huisarts te hulp komen’

KNGF-voorzitter Guido van Woerkom zegt dat de fysiotherapeut een bijdrage kan leveren om de huisartspraktijk te ontlasten. Een derde van de gezondheidsklachten in de spreekkamer van de huisarts heeft betrekking op het bewegingsapparaat. Daarvoor is de fysiotherapeut de aangewezen behandelaar, stelt Guido van Woerkom namens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Juiste zorg biedenHet […]

KNGF-voorzitter Guido van Woerkom zegt dat de fysiotherapeut een bijdrage kan leveren om de huisartspraktijk te ontlasten.

Een derde van de gezondheidsklachten in de spreekkamer van de huisarts heeft betrekking op het bewegingsapparaat. Daarvoor is de fysiotherapeut de aangewezen behandelaar, stelt Guido van Woerkom namens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Juiste zorg bieden
Het KNGF spant zich in om de fysiotherapeut in de eerste lijn sterker te positioneren als de specialist op het gebied van bewegen. Van Woerkom: “Enerzijds ter ontlasting van de huisartsen. Anderzijds omdat we zien dat orthopeden vaak zeggen: ga eerst eens naar de fysiotherapeut, en als het niet lukt, kom dan weer naar mij. Dat lukt niet altijd, weten we. De patiënt kan bijvoorbeeld zeggen liever onder het mes te gaan dan naar de fysiotherapeut. En hij kan zelfs zeggen: als je niet wilt opereren geef ik je een slechte beoordeling op ZorgkaartNederland. Maar het is wel belangrijk dat we hier als zorgaanbieders gezamenlijk op sturen. Niet alleen om de ontwikkeling van de zorgkosten in de hand te houden, maar ook omdat we daarmee de patiënt de juiste zorg bieden.”

Hij vervolgt: “We weten dat er problemen zijn van het bewegingsapparaat waarvoor fysiotherapie even effectief is als ingrijpen. Als uitvloeisel van de bestuurlijke afspraken paramedische zorg 2019-2022 is bijvoorbeeld effectiviteitsonderzoek en ook kosteneffectiviteitsonderzoek gedaan naar de meniscuslaesie. Daaruit blijkt dat fysiotherapie kwalitatief even effectief is als een operatie én veel goedkoper.”

Vrij toegankelijk
De fysiotherapeut is net als de huisarts vrij toegankelijk, zonder verwijzing dus. Toch gaat zoals gezegd een derde van de patiënten toch in eerste instantie naar de huisarts als ze een gezondheidsklacht hebben die gerelateerd is aan bewegen.

“Begrijpelijk”, vindt Van Woerkom, “want de patiënt kan een klacht niet altijd direct linken aan fysiotherapie. Vaak weet de huisarts de patiënt dan wel te wijzen op de juiste fysiotherapeut voor zijn klacht, maar dit is toch niet altijd zo. Wat hierbij natuurlijk meespeelt, is dat fysiotherapeuten zich in toenemende mate specialiseren in bijvoorbeeld sport-, ouderen- of orofaciale fysiotherapie. Daarom bieden we op onze website de optie Vind de juiste fysiotherapeut, bedoeld voor zowel patiënten als huisartsen. Dat helpt. Het is overigens ook weer niet zo dat sprake is van dolende patiënten of dat fysiotherapeuten patiënten behandelen die ze niet horen te behandelen.”

KNGF
De KNGF-voorzitter is verheugd interessante samenwerkingsverbanden te zien ontstaan, die zich niet beperken tot huisartsen en fysiotherapeuten, maar waarin ook de tweede lijn een rol speelt. Enerzijds zijn er initiatieven als Better in, better out en Fit4Surgery, bedoeld om patiënten in optimale conditie te brengen voor een medische behandeling. Anderzijds gaat het om samenwerkingsverbanden in het kader van de Juiste Zorg op de Juiste Plek, die erop gericht zijn de zorg zoveel mogelijk in de eerste lijn te houden.

Auteur: Frank van Wijck