Congres Abonneren
×

Arbeidsmigranten geholpen in op maat gesneden huisartsenpraktijk

Arbeidsmigranten voelen zich niet altijd thuis in het Nederlandse zorgsysteem. Huisarts Frank van Kemenade lanceerde daarom een specifiek op hen gerichte huisartsenpraktijk. Ons land telt steeds meer arbeidsmigranten. Alleen al in Noord-Limburg wonen zo’n 36.000 buitenlandse werknemers. Velen voelen zich niet thuis in het Nederlandse zorgsysteem. Dat bracht huisarts Frank van Kemenade uit Panningen ertoe […]

Arbeidsmigranten voelen zich niet altijd thuis in het Nederlandse zorgsysteem. Huisarts Frank van Kemenade lanceerde daarom een specifiek op hen gerichte huisartsenpraktijk.

Ons land telt steeds meer arbeidsmigranten. Alleen al in Noord-Limburg wonen zo’n 36.000 buitenlandse werknemers. Velen voelen zich niet thuis in het Nederlandse zorgsysteem. Dat bracht huisarts Frank van Kemenade uit Panningen ertoe een specifiek op arbeidsmigranten gerichte huisartsenpraktijk op te zetten: Healthcare for Internationals Limburg.

Taalbarrière
De drempel om een afspraak te maken met de huisarts ligt voor veel arbeidsmigranten hoog, weet Van Kemenade. “De taalbarrière speelt daarbij de belangrijkste rol. Belandt een patiënt eenmaal op het spreekuur, dan vergt een consult vaak meer tijd dan gebruikelijk. Met als gevolg dat de patiënt soms wordt ‘afgescheept’, omdat de arts het druk heeft. Met name Oost-Europese patiënten hebben al weinig vertrouwen in de Nederlandse gezondheidszorg. Dat wordt er op die manier niet beter op.”

Ontlasten
Daarom nam Van Kemenade het initiatief tot Healthcare for Internationals (H4I), een meertalige huisartsenpraktijk, gevestigd in het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. De praktijk draagt bij aan betere (huisartsen)zorg voor arbeidsmigranten, maar ontlast ook de andere praktijken in de regio, zodat ze de zorg kunnen blijven bieden die nodig is. Van Kemenade is blij met de locatie. “We zijn hier terechtgekomen omdat er ruimte vrij was en het ziekenhuisgebouw een vertrouwenwekkende uitstraling heeft. Als onze patiënten andere medische hulp nodig hebben, zijn ze bovendien snel op de plek waar ze moeten zijn.”

Fysiek en digitaal 
Wie zich meldt bij H4I, wordt welkom geheten in het Pools, Roemeens, Russisch of Arabisch. Om de herkenbaarheid te vergroten, dragen de artsen – zoals in het buitenland gebruikelijk is – witte jassen en de assistenten blauwe jassen. Bewust is ervoor gekozen de toegang tot H4I laagdrempelig te houden. “We zijn zowel fysiek als digitaal te bereiken, via WhatsApp, e-mail, telefoon of Messenger. Omdat het ze zelf niet lukt, betrekken arbeidsmigranten soms de werkgever bij het regelen van een afspraak. Dat willen we liever niet in het kader van de privacy. Daarom maken we het de patiënt zo gemakkelijk mogelijk.”

Arbeidsmigranten
H4I Limburg is opgezet met steun van de coöperatie Cohesie, waarin alle huisartsen in Noord-Limburg hun kennis en krachten bundelen voor een sterke eerstelijnszorg. Ook is de praktijk aangesloten bij de overkoepelende netwerkorganisatie Healthcare for Internationals, die de kloof wil overbruggen tussen het Nederlandse gezondheidssysteem enerzijds en de verwachtingen en behoeften van patiënten met een buitenlandse achtergrond anderzijds. Van Kemenade: “H4I heeft in West-Brabant ook een project dat gericht is op de verbetering van de zorg voor arbeidsmigranten, maar dat is alleen digitaal. Wij zijn de eerste hybride praktijk voor arbeidsmigranten in Nederland.”