Community Abonneren
×

Huisartsenregio: partners in beeld

De huisartsenregio: hoe verhoudt die zich tot andere regio-indelingen? Op deze vraag geeft de nu geïntroduceerde Regiovergelijker het antwoord. De Regiovergelijker brengt de indeling van de huisartsenregio’s in beeld náást die van de belangrijke regionale partners: GGD’en, zorgkantoren, ROAZ, LHV-kringen, gemeenten. Er was al de interactieve Regiokaart op hechtehuisartsenzorg.nl. Toch heeft daarnaast de Regiovergelijker veel praktische toegevoegde waarde, […]

De huisartsenregio: hoe verhoudt die zich tot andere regio-indelingen? Op deze vraag geeft de nu geïntroduceerde Regiovergelijker het antwoord.

De Regiovergelijker brengt de indeling van de huisartsenregio’s in beeld náást die van de belangrijke regionale partners: GGD’en, zorgkantoren, ROAZ, LHV-kringen, gemeenten. Er was al de interactieve Regiokaart op hechtehuisartsenzorg.nl. Toch heeft daarnaast de Regiovergelijker veel praktische toegevoegde waarde, stelt Judith Knotters, de verantwoordelijke beleidsmedewerker van InEen.

“Die regiokaart is bedoeld voor huisartsen en huisartsenorganisaties om elkaar te vinden en inspireren”, legt ze uit. “Maar huisartsen hebben ook te maken met andere samenwerkingspartners. De regio-indelingen daarvan kunnen weer anders zijn. Een zorgkantoorregio bijvoorbeeld heeft andere grenzen dan een huisartsenregio. Met de aandacht voor regiobeelden en JZOJP wordt het steeds belangijker die regio’s te kennen.”

Positief ontvangen
De Regiovergelijker is in het kader van de campagne Hechte Huisartsenzorg tot stand gekomen in samenwerking tussen LHV, NHG en InEen. Het instrument brengt in beeld hoe de regio’s van de ROAZ, GGD’en, LHV en zorgkantoren zich verhouden tot de huisartsenregio’s en ook hoe de werkstructuur van de gemeente en zorgverzekeraars zich hiertoe verhouden. 

“Het doel van de Regiovergelijker is deze partijen te helpen elkaar gemakkelijker te vinden”, zegt Knotters. “Met de focus die nu bestaat op samenwerking is het essentieel te weten hoe de regio’s van de partijen zich tot elkaar verhouden. De reacties uit het veld op de introductie van de Regiovergelijker zijn dan ook heel positief. Veel leden van InEen zien er bijvoorbeeld een aanleiding in om te controleren of hun regioplan nog actueel is en het overzicht van hun activiteiten in het kader daarvan te actualiseren.”

Huisartsenregio
Met Hechte huisartsenzorg, de Regiokaart en de Regiovergelijker stimuleren en ondersteunen InEen, LHV en NHG structurele samenwerking in de regio. Een gezamenlijke visie en zes bouwstenen  voor de regionale huisartsenorganisatie vormen hiervoor de basis in de huisartsenregio. Meer informatie vind je hier.

Auteur: Frank van Wijck