Community Abonneren
×

JZOJP:spelenderwijs samenwerking in de regio bevorderen

JZOJP, oftewel de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wie hierop wil oefenen, kan zich sinds kort bekwamen met een serious game. Hoe kun je de samenwerking met VVT-organisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio een boost geven, welke uitdagingen zijn er en hoe kun je die gezamenlijk overbruggen? De Serious Game Juiste Zorg op […]

JZOJP, oftewel de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wie hierop wil oefenen, kan zich sinds kort bekwamen met een serious game.

Hoe kun je de samenwerking met VVT-organisaties, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio een boost geven, welke uitdagingen zijn er en hoe kun je die gezamenlijk overbruggen? De Serious Game Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP), een leerzaam rollenspel voor samenwerkingspartners in de regio of managementteams, kan hierbij helpen. 

Elkaar kennen en begrijpen
Samenwerking in de regio is essentieel om tot optimale zorg en ondersteuning te komen voor de patiënt of cliënt. JZOJP:  helpt de zorg toekomstbestendig te maken. Door de sterk stijgende vraag naar zorg als gevolg van de vergrijzing, is het anders organiseren van de zorg noodzakelijk. We moeten daarom met alle partijen in de zorg samenwerken. Om tot goede samenwerking te kunnen komen, is het zaak dat de beoogde samenwerkingspartners elkaars rollen kennen en begrijpen. De Serious Game JZOJP helpt partijen dit op basis van herkenbare samenwerkingssituaties te bereiken. 

Hoe speel je het? 
Er zijn twee varianten van de Serious Game JZOJP: een versie voor bestuurders en mensen in een soortgelijke positie, en een voor managers en overeenkomstige functies. Beide varianten kunnen fysiek of digitaal worden gespeeld. De game is zowel bedoeld voor regio’s die de samenwerking nog moeten opstarten als voor regio’s waarin al wordt samengewerkt. Een spelbegeleider is nodig om het spel in goede banen te leiden.

Het spel wordt door zes tot tien deelnemers gespeeld. Samen vormen zij een werkgroep in een fictieve regio en zijn zij managers of bestuurders van de samenwerkende organisaties in die regio. Iedere deelnemer krijgt een rol toebedeeld, bijvoorbeeld de bestuurder van een VVT-organisatie, de regionale huisartsenorganisatie of de wethouder sociaal domein. Bij voorkeur kiest de deelnemer een andere rol dan hij of zij in het dagelijks leven heeft, om zo in de huid van een ander te kruipen. Het spel wordt gespeeld in een aantal rondes, waarbij de groep elke ronde een nieuwe opdracht krijgt. 

JZOJP
De Serious Game JZOJP wordt aangeboden door de betrokken partijen uit het Hoofdlijnenakkoord Wijkverpleging (ActiZ, Patiëntenfederatie Nederland, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), V&VN, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Zorgverzekeraars Nederland en Zorgthuisnl) en de Nederlandse Zorgautoriteit, InEen en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Voor de Serious Game JZOJP is een toolkit ontwikkeld die hier gratis is te downloaden.

Auteur: Frank van Wijck