Congres Abonneren
×

Nu met gratis e-book: praktisch verduurzamen met de huisartsenpraktijk

Verduurzamen: huisarts Iris Wichers en bouwkundige Sebastiaan Prause verzorgden het handzame e-boek De Groene Huisartsenpraktijk.

Verduurzamen: huisarts Iris Wichers en bouwkundige Sebastiaan Prause verzorgden het handzame e-boek De Groene Huisartsenpraktijk.

Met het handzame e-boek De Groene Huisartsenpraktijk willen Sebastiaan Prause (LHV-bouwadviescoördinator) en Iris Wichers (huisarts en senior wetenschappelijk medewerker afdeling richtlijnontwikkeling en wetenschap NHG) huisartsenpraktijken helpen duurzamer te worden. Wichers: “Om de klimaatdoelen van Parijs in 2050 te kunnen halen, moeten we allemaal verduurzamen. Bovendien levert de manier waarop we nu leven – ongezonde voeding en weinig beweging – naast klimaatschade ook gezondheidsschade op. Steeds meer mensen kampen met obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Als je als zorgverlener wilt dat dit afneemt, kun je zelf ook een bijdrage leveren.”

Vier gebieden
Wichers’ streven een zo duurzaam mogelijk leven te leiden, strekt zich uit naar haar werk als wetenschappelijk medewerker bij het NHG. “Bij het NHG zijn we doorgaans bezig met de ontwikkeling van wetenschappelijke richtlijnen, maar ik vind duurzaamheid net zo goed een onderwerp dat we branche-breed moeten aanpakken.” Wichers zocht contact met de LHV om duurzaamheid op de agenda van de eerstelijnszorg te krijgen. Vervolgens ontwikkelde ze samen met Prause en Stichting Stimular het e-boek. Prause: “In het boek is de meeste relevante kennis over duurzaamheid verzameld. We richten ons op vier gebieden waarmee de huisartsenpraktijk duurzamer kan worden: praktijkgebouw, praktijkinrichting, praktijkvoering en consultvoering.” 

Voortrekker kiezen
Wil je je praktijk groener maken, dan biedt het e-boek een praktisch stappenplan om aan de slag te gaan. De eerste stap is: kies iemand die de voortrekkersrol wil nemen. Prause: “Het bereiken van verduurzamingsdoelen vereist tijd, en die heb je als huisarts vaak niet. Vraag daarom iemand uit het team die gedreven is én bovendien de tijd heeft om de kar te trekken. Dat hoeft dus helemaal geen huisarts te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een praktijkondersteuner, manager of doktersassistente zijn.” 

Milieubarometer
Hij vervolgt: “Je bepaalt de verduurzamingsdoelen aan de hand van je motivatie. Jouw doel kan bijvoorbeeld zijn dat je wilt dat het gebouw minimaal energielabel C draagt. Een ander doel is dat je wilt bijdragen aan een betere wereld, een betere gezondheid of een beter milieu. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je CO2-uitstoot vast te stellen en maatregelen te treffen om deze te verlagen. Daarvoor kun je gebruikmaken van de milieubarometer, die ook in het e-boek wordt benoemd. De milieubarometer is een webbased instrument waarmee je je CO2-voetafdruk kunt berekenen. Later, als de verbeteringen zijn doorgevoerd, kun je dat nog een keer doen. Zo zie je hoe je vooruitgegaan bent. Na het vaststellen van de doelen, stel je een actieplan op en verdeel je de taken.”

Verduurzamen
Benieuwd hoe je de huisartsenpraktijk kunt verduurzamen? Hier vind je het e-boek De Groene Huisartsenpraktijk.

Auteur: Mariët Ebbinge