Congres Abonneren
×

Hybride zorg wint aan terrein in de huisartsenzorg!

Huisartsen beginnen door de druk op de huisartsenzorg steeds meer doordrongen te raken van het belang van hybride zorg. Medicinfo faciliteert dit met digitale zorg op afstand. Daarmee speelt het ook in op de veranderende contactbehoefte van de patiënt met de zorgaanbieder. Medicinfo is een pionier op het vlak van hybride zorg. Openstaan voor digitale zorgHuisartsenpraktijken raken […]

Huisartsen beginnen door de druk op de huisartsenzorg steeds meer doordrongen te raken van het belang van hybride zorg. Medicinfo faciliteert dit met digitale zorg op afstand. Daarmee speelt het ook in op de veranderende contactbehoefte van de patiënt met de zorgaanbieder. Medicinfo is een pionier op het vlak van hybride zorg.

Openstaan voor digitale zorg
Huisartsenpraktijken raken overbelast. Dit gebeurde al in de eerste piek van de coronacrisis, maar nu staat een aantal huisartsen echt het water aan de lippen. In antwoord hierop staan huisartsen steeds meer open voor digitale zorg, maar ze lopen nog te vaak aan tegen de vraag ‘Hoe dan?’ 

“Daarom faciliteren wij hybride zorg, waarbij we hun reguliere huisartsenzorg aanvullen met onze digitale triage en zorg op afstand”, zegt Steven van Kemenade, medisch directeur van Medicinfo. “En daar hebben we de afgelopen jaren veel ervaring mee opgedaan.” 

Hiermee kan Medicinfo huisartspraktijken die dit wensen per direct al hulp bieden. Een van de diensten om de werkdruk van huisartsen te verlagen, is de beveiligde app Medicoo. Hiermee kan de patiënt op elk moment, vanaf elke plek, een gezondheidsvraag stellen aan het medisch team van Medicinfo, bestaande uit huisartsen en verpleegkundigen. De zorgvraag wordt beoordeeld aan de hand van professionele standaarden en beantwoord. Er kan een advies voor zelfzorg uitkomen, indien geïndiceerd een beeldbelcontact met een van de online huisartsen of een verwijzing naar de eigen huisarts of huisartsenpost. Bij spoed volgt direct contact met de eigen huisarts of huisartsenpost. Na ieder contact ontvangt de eigen huisarts daarvan de overdracht. 

Hybride zorg 
Op dit moment biedt Medicinfo deze dienst aan voor drie huisartsenpraktijken en twee huisartsenposten. “Er is duidelijk interesse vanuit meer praktijken”, zegt Van Kemenade. Vaak is dan al sprake van een hoge werkdruk. Maar het komt ook voor dat praktijken alvast met de mogelijkheden van hybride zorg willen kennismaken om te anticiperen op een mogelijke verhoging van de werkdruk. “We zien dit probleem op steeds meer plaatsen ontstaan”, zegt algemeen directeur Caroline Besuijen. “Het is al aan de orde in diverse regio’s verspreid over het land. Maar we weten dat dit probleem zich potentieel in de komende paar jaar in heel Nederland gaat afspelen.” Medicinfo heeft niet alleen oog voor de problematiek in de huisartsenpraktijk, maar ook in de ANW-uren, op de huisartsenposten dus. Hier lees je een blog van Steven van Kemenade over hybride zorg.

Auteur: Frank van Wijck