Community Abonneren
×

Psychiater in de huisartsenpraktijk: samen werken aan krachtige oplossingen

Een psychiater in de Noord-Limburgse Huisartsenpraktijk Gennep leidt tot betere zorg tegen lagere kosten. Te weinig psychiaters, hoge werkdruk, dito kosten en veel discussie met zorgverzekeraars om die kosten vergoed te krijgen: met deze en andere problemen heeft de specialistische ggz (sggz) te maken. Een oplossing ligt in meer en intensiever samenwerken met andere zorgpartijen. […]

Een psychiater in de Noord-Limburgse Huisartsenpraktijk Gennep leidt tot betere zorg tegen lagere kosten.

Te weinig psychiaters, hoge werkdruk, dito kosten en veel discussie met zorgverzekeraars om die kosten vergoed te krijgen: met deze en andere problemen heeft de specialistische ggz (sggz) te maken. Een oplossing ligt in meer en intensiever samenwerken met andere zorgpartijen. Het idee: patiënten zo vroeg mogelijk in het ziekteproces helpen, liefst voor ze sggz nodig hebben.

“In het kader van deze netwerkpsychiatrie gaan we in het Land van Cuijk (Noordoost-Brabant) en Noord-Limburg al twee jaar de boer op”, vertelt Cheraar Baars, zorgmanager bij GGZ Oost Brabant. “We wijzen huisartsen en andere zorgpartijen onder meer op de mogelijkheid om laagdrempelig te bellen met onze psychiaters. Met Huisartsenpraktijk Gennep werken we nog intensiever samen. Hier houdt een psychiater eens in de twee maanden een dagdeel spreekuur.”

Verwijzing voorkomen
Huisarts Mijke Verhagen en poh-ggz Sabine van den Heuvel zijn content over de samenwerking met de psychiater. “Hij biedt een anderhalvelijns-consult”, stelt Verhagen. “Hij ziet patiënten die meer gespecialiseerde hulp nodig hebben dan we in de praktijk kunnen bieden, maar die we meestal nog niet naar de ggz zouden verwijzen. Met hulp van de psychiater kunnen we deze doorverwijzing vaak helemaal voorkomen.”

Patiënten zelf helpen
Van den Heuvel: “Hij adviseert ons ook over geschikte medicatie voor patiënten. En helpt ons om gerichter te verwijzen, als dit toch nodig is. Dit voorkomt dat patiënten van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ik ben zelf bij zijn spreekuren. Daar leer ik veel van. Niet alleen vakinhoudelijk trouwens. Ook mijn netwerk en kennis van de sociale kaart zijn groter geworden. Hierdoor kan onze praktijk meer patiënten zelf helpen, zonder ze door te verwijzen. Ik gebruik de samenwerking met de psychiater bovendien als een soort intervisie. Mijn functie is best solistisch. Dan is het prettig om af en toe te sparren met een ervaren psychiater.”

Makkelijk contact
De samenwerking beperkt zich niet tot de tweemaandelijkse spreekuren, vertelt Verhagen. “Doordat we elkaar kennen, leggen we ook in de tussentijd makkelijk contact. Bijvoorbeeld om advies te vragen als ik een patiënt met een persoonlijkheidsprobleem op spreekuur krijg.”

Psychiater
Voor patiënten is het prettig dat ze in de huisartsenpraktijk een psychiater kunnen bezoeken, geeft Verhagen aan. “De drempel is daardoor een stuk lager.” Van den Heuvel: “Mensen ervaren een verwijzing naar een ggz-organisatie vaak als een stempel. In de vertrouwde huisartsenpraktijk praten met een psychiater voelt dan toch anders voor hen.” Financieel gezien is een consult in de huisartsenpraktijk ook aantrekkelijker voor patiënten; het hoeft niet betaald te worden uit het eigen risico. Zeker voor mensen met een kleine beurs zijn de kosten vaak een belemmering om psychiatrische hulp te zoeken, weet zorgmanager Baars. 

Auteur: Noël Houben

Trefwoorden: