Congres Abonneren
×

App moet huisartsenpraktijk van toekomst dichterbij brengen

In Oostelijk Zuid Limburg kunnen patiënten van zeventig huisartsenpraktijken gebruikmaken van de app Mijn Huisarts online. Die moet ervoor zorgen dat de juiste zorg via het juiste kanaal – mail, (beeld)bellen of in de praktijk – wordt gegeven. Op de langere termijn zal dit tijdwinst voor de huisartsenpraktijk opleveren.

Samen met zorgverzekeraar CZ streeft Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (HOZL) naar ‘huisartsenpraktijken van de toekomst’, de zogenoemde PlusPraktijken. Om dit te bereiken moeten de aangesloten huisartspraktijken zich opnieuw uitvinden, is de overtuiging van voorzitter van de raad van bestuur van HOZL Esther van Engelshoven. “In de komende jaren zal er een tekort een huisartsen, poh’ers en huisartsassistenten ontstaan. Daarnaast wordt door vergrijzing de druk op huisartsenpraktijken almaar groter. Dit probleem kun je alleen maar oplossen door de zorg anders in te richten. Eenvoudige zorg en herhaalzorg die voortkomt uit chronische ziekten kunnen heel goed op afstand worden gegeven, bijvoorbeeld via e-consult of via (beeld)bellen. Het grote voordeel ervan is dat hierdoor genoeg tijd overblijft voor de mensen die met een complexere zorgvraag bij de huisarts komen.”

Om mede invulling te geven aan het concept van de PlusPraktijk introduceerde HOZL een jaar geleden de app Mijn Huisarts Online. De app kan eenvoudig op een smartphone of tablet worden gedownload. Als de gebruiker Mijn Huisarts Online opent, komt hij uit bij een menu met verschillende opties: dossierinzage, online afspraak maken, herhaalrecept aanvragen, e-consult aanvragen. Ook bevat de app een beslisboom ‘Moet ik naar de dokter’. De laatste helpt de patiënt op weg naar de juiste zorg. Door bepaalde vragen te beantwoorden komt de gebruiker van de app erachter of hij naar de dokter moet of dat thuisarts.nl in zijn klacht voorziet. Ook kan eruit blijken dat hij voldoende heeft aan een e-consult of een telefonisch of beeldbelconsult.

Hele artikel lezen? Download het hier!