Congres Abonneren
×

Leven na de huisarts

Huisarts Jolien Plantinga kon zichzelf heel lang wijs maken dat ze geen chronische Lyme had. Chronische Lyme bestond immers toch niet? Inmiddels weet ze wel beter. Maar die lange ontkenning was een harde les. ‘Voormalig huisarts’ staat inmiddels op haar LinkedIn profiel. In Komt een dokter bij de dokter vertelt ze haar verhaal.

  • Huisarts Jolien Plantinga schrijft over haar ervaring met de ziekte Lyme in haar boek Komt een dokter bij de dokter. Overleven met Lyme.
  • Plantinga vertelt hier openhartig haar verhaal en hoe om te gaan met zo iets ingrijpends.
  • Lees hier meer over het boek van Plantinga – 100% van de royalty’s gaat naar Lyme onderzoek en voorlichting.

Komt een dokter bij de dokter is een indrukwekkend boek. Niet alleen omdat het op niet mis te verstane wijze aandacht vraagt voor het feit dat chronische Lyme wel degelijk bestaat, en wat de verwoestende gevolgen ervan zijn. Maar ook – en vooral – omdat het onsentimenteel is, ongefilterd rauw zelfs. Misschien té rauw, vroeg Plantinga zich na voltooiing af. Maar ze had niet de energie om het nog fijn te slijpen en dat is maar goed ook. “En zo rauw is het nu eenmaal”, vertelt ze nu het boek af is.

In de medische wereld geldt: als je leest wat iedereen leest, weet je wat iedereen weet. Je weet als huisarts wat Lyme inhoudt en je weet van het stigma dat erop rust. Verklaart dat je lange ontkenning van je gezondheidsprobleem? “Deels”, zegt ze, “het is denk ik een combinatie van factoren. Het is enerzijds heel graag willen dat het niet zo is. Ik heb in 2004 Lyme gehad en heb daar veel problemen van ondervonden, maar was die ook wel weer vergeten. Anderzijds is het een soort groepsbewustzijn waarin je wordt opgevoed. In de medische wereld worden onbegrepen ziekten onvoldoende erkend. Geen kwade wil, en ik maakte mezelf er als huisarts ook schuldig aan. Ik heb heel erg vertrouwd op: chronische Lyme bestaat niet. Dat was heel veilig voor mezelf. Ik denk dat je dat heel lang kunt volhouden zonder zo erg te ontsporen als ik heb gedaan.”

Hele artikel lezen? Download het hier!

  1. Dank, Jolien.

    Het moet, het zal, veranderen.
    Het is wachten op de ambitieuze infectioloog die opstaat om te gaan onderzoeken hoeveel zieken en ziektes ineens kunnen worden verholpen als je Lyme en co-infecties gaat zien.

Comments are closed.