Congres Abonneren
×

Mediation voorkomt escalatie

Laurens Baas en Gerben Welling zijn allebei actief als mediators in de gezondheidszorg. Ze verbazen zich over het feit dat bij een probleem in de arts-patiëntrelatie zo beperkt gebruik wordt gemaakt van mediation. Het kan voorkomen dat het tot een juridisch gevecht komt, waarin de partijen soms jarenlang lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.

Levensvragen
  • Een mediator in de zorg kan in veel gevallen waar het slecht gaat met de arts-patiëntrelatie helpen om problemen op te lossen
  • Gerben Welling stelt dat luisteren en doorvragen in veel gevallen een juridisch proces kan voorkomen
  • De Nederlandse zorgprofessionals kiezen vaker voor een advocaat of jurist, veel van hen zijn ook niet op de hoogte van waar een mediator kan helpen.
  • Lees ook dit artikel: Kamerlid pleit voor een sociaal-juridische huisarts

Vernauwing in het perspectief van spreken en luisteren. Zo noemt Laurens Baas het wat bij artsen nogal eens gebeurt als de behandelrelatie met de patiënt verstoord raakt. “De arts lijkt ook schroom te ervaren om emotioneel betrokken te raken”, voegt hij toe. “Hij lijkt achter een soort scherm te zitten. De arts die over dat scherm heen kan kijken is degene die door de patiënt een goede dokter genoemd wordt. De arts die dat niet kan, kan in problemen komen als in de behandeling iets niet goed gaat.” Gerben Welling vult aan: “Dan worden de twee boos op elkaar en stokt elke vorm van constructieve communicatie.”

Hele artikel lezen? Download het hier!

Auteur: Frank van Wijck