Congres Abonneren
×

Zonder SEH kan de huisartsenpost zijn werk niet doen

De acute zorg moet toekomstbestendig worden. Sluiting of herverdeling van kleinere SEH’s in de regio kan daar een bijdrage aan leveren, denkt VWS-minister Ernst Kuipers. Tim van de Vegt, praktijkhoudend huisarts in Burgum, ziet dat anders.

  • Het verdwijnen van kleinere SEH locaties in Friesland is zorgwekkend
  • Van der Vegt waarschuwt dat de adviezen van de NZa zorgen voor minder goede zorg en grotere druk op artsen
  • Lees ook: Tilburg loopt voorop met plan voor spoedzorg


Ouders met een ziek kind die in Dokkum wonen en die ’s nachts de lange autorit moeten maken naar de huisartsenpost (HAP) in Drachten of Leeuwarden, omdat de HAP in Dokkum na 23 uur gesloten is. Ja dat komt dagelijks voor, weet Van de Vegt, huisarts in Burgum, een groeigemeente onder de rook van Dokkum. “Het omgekeerde trouwens ook, dat ik tijdens de nachtdienst met ambulanceauto en chauffeur visite moet afleggen bij een oudere patiënt, omdat die zelf ’s ‘s nachts niet de reis naar Drachten of Leeuwarden kan maken. De HAP in Dokkum was misschien nog wel gelukt, maar die is dicht. Met de sluiting van de SEH van ziekenhuis Sionsberg in Dokkum in 2014 was het niet langer haalbaar om deze ‘s nachts open te houden. Je mist de ondersteuning van een SEH-team, arts en verpleegkundigen, om het soms noodzakelijke aanvullende onderzoek te doen. Openhouden was geen optie.”

Auteur: Michel van Dijk
Foto: Pixabay, F. Muhammad