Community Abonneren
×

Ella Vogelaar lezing: via burgerinitiatief naar nieuwe politiek

Burgerinitiatief is de cruciale stap in vernieuwing van publieke diensten, was de boodschap van Steven de Waal (voorzitter Public Space Foundation) bij de Ella Vogelaar Lezing, eind juni in Amersfoort. Hij beschouwt burgerinitiatieven als partners voor een zwakke overheid. Maar dit vereist wel dat die burgerinitiatieven zichzelf serieus nemen en zich niet in het pak laten naaien door een overheid die voor de bühne zegt ze zo belangrijk te vinden, maar ondertussen geen volwassen partnership met ze aangaat.

Burgerinitiatieven zijn duidelijk in opkomst en dat heeft twee goede redenen, stelt De Waal. In de eerste plaats zijn er de crises waarmee ons land geconfronteerd wordt en waarvoor de aanpak van de overheid faalt. In de tweede plaats is er de enorme ontwikkeling in ict- en mediatechnologie waarmee mensen de publieke opinie kunnen bepalen en mobiliseren en zichzelf, veel gemakkelijker, van onderop kunnen organiseren. Daarmee breekt een interessante nieuwe tijd aan, die ons tegelijkertijd ook weer een beetje terugbrengt naar hoe het vroeger was. Dat klinkt natuurlijk tegenstrijdig, maar De Waal legt uit: “We komen uit een periode van decennia waarin de Nederlander enorm verslaafd geraakt is aan de overheid. Zelfs om zich te laten voorschrijven hoe het parkje voor de deur eruit moest zien.

Mijn idee is dat burgers heel veel dingen zelf kunnen doen. Traditioneel hebben ze zelfs grote zaken als scholen en ziekenfondsen zelf opgericht. Maar gaandeweg zijn ze eraan gewend geraakt om zelfs voor het kleinste probleem naar de overheid te kijken.”