Community Abonneren
×

Het kraakt in de fysiotherapie

Fysiotherapie moet worden behandeld als andere medische beroepen, is de opvatting van Van Woerkom. Maar in hoeverre is dit een terecht stelling, ze zijn toch paramedici? “Dat is ook maar een verzamelbegrip”, reageert hij. “Als ik kijk naar de interactie met andere beroepen, dan is die by far het meest met andere medische beroepsgroepen. We zien fysiotherapie als een belangrijke schakel in de medische keten. Dat zullen we moeten toelichten natuurlijk, ook in de gesprekken met Zorginstituut Nederland over opname van fysiotherapie in het basispakket. En het zal tijd vergen voordat dit wordt geaccepteerd, maar ik vind echt dat het een onderdeel is van het medische beroepenveld.”

Fysiotherapeuten krijgen al jaren een te lage vergoeding voor hun werk, stelt hun beroepsvereniging KNGF. En ondanks de inspanningen die zij zich getroosten om de effectiviteit en kosteneffectiviteit van hun werk aan te tonen, krijgen ze in de gesprekken met zorgverzekeraars nog steeds nul op het rekest. Hetzelfde geldt voor hun pogingen om de fysiotherapie in het basispakket van de zorgverzekering te krijgen. Er moet wat gebeuren, nú, stelt KNGF-voorzitter Guido van Woerkom.

De fysiotherapeuten staat het water aan de lippen, waarschuwde hun beroepsvereniging KNGF recent in een brief aan Zorgverzekeraars Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie van VWS. Uit onvrede verlaten velen van hen het vak. “Dat geldt weliswaar voor meer beroepsgroepen in de zorg”, zegt Van Woerkom, “maar wat specifiek voor de fysiotherapeuten geldt is dat hun tarieven al sinds 2006 niet verhoogd zijn. Onderzoek door Gupta wijst uit dat zij 25 procent onder de kostprijs werken. Er is dus geen passend salarisgebouw als basis voor een cao en fysiotherapeuten hebben geen financiële ruimte om hun carrièrepad te ontwikkelen.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!