Community Abonneren
×

Van ‘eigen schuld’ naar een eigen ruimte

Dakloze mensen gecombineerde woonruimte bieden als tijdelijke voorziening kan een effectief middel zijn om mensen actief te laten meewerken aan de bevordering van hun herstel. Een voorwaarde is wel dat voldoende woningen beschikbaar zijn. Moveoo heeft dit in overleg met gemeenten en woningcorporaties kunnen regelen. Hierin zit in het kader van het nieuwe ‘wonen eerst’-beleid van de overheid een interessante les voor andere gemeenten.

Wonen eerst? “Als je in onze sector actief bent is dat overheidsvoornemen om dakloosheid structureel tegen te gaan niets nieuws”, zegt Ramon Testroote, directeur/bestuurder van Moveoo. “Maar het staat of valt met genoeg woningen, dus er zal nog wel wat water door de Maas stromen voordat het gerealiseerd is. Positief is dat hiermee dakloosheid niet meer wordt gezien als ‘eigen schuld’, wat wel heel lang het geval is geweest. Het idee was: ‘Je bent zelf in de problemen gekomen dus je moet het ook maar zelf oplossen’.”

Testroote is lang genoeg actief op dit dossier om dit beeld van de situatie te hebben gevormd. “Er is nu meer aandacht voor het Finse model, waar wonen al decennia lang als een basisrecht wordt gezien”, vertelt hij. “Hier in Nederland is dat helaas niet het geval, want wonen is hier overgelaten aan de particuliere sector. De gevolgen daarvan merken wij als organisatie die opvang regelt als geen ander. In 2007 heb ik als wethouder housing first geïnitieerd. Daklozen kregen direct een eigen woning en ondersteuning door een ambulant team. Dat liep goed, maar in de loop van de tijd waren er te weinig woningen.”

Hele artikel lezen? Download het hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.