Community Abonneren
×

De vijf geleerde lessen van de POH-GGZ Jeugd

Het is 21 september 2022. Exact vijf jaar nadat de eerste POH-GGZ Jeugd bij Praktijksteun is gestart. Dat Praktijksteun op die functie inzet, had een heel duidelijk doel: gezondheidswinst boeken voor de jonge mensen die van dit hulpaanbod gebruikmaken en zo voorkomen dat ze doorstromen naar de zwaardere tweedelijns hulpverlening.

“Vijf jaar ervaring heeft ons een aantal lessen geleerd die aan te raden zijn en aan bod komen in gesprek tussen huisartsenpraktijk en gemeente”, zo vertellen Marieke Couwenberg (relatiebeheerder) en Carolien Oerlemans (projectcoördinator) van Praktijksteun. Voor welk model je ook kiest, voor een succesvolle samenwerking zijn de volgende thema’s in ieder geval essentieel: verantwoordelijkheid, financiering, samenwerken, locatie en functieprofiel.

Meerwaarde bewezen
Praktijksteun kan inmiddels de conclusie wel trekken dat de POH-GGZ Jeugd van grote meerwaarde is voor patiënt, huisartsenpraktijk en gemeente. De POH-GGZ Jeugd wordt als zeer waardevol ervaren door de jeugdigen zelf (gemiddelde beoordeling patiënttevredenheid: 8.5), maar ook door alle betrokken professionals. 

Vanuit vijf jaar ervaring zien we ook duidelijke resultaten, vertellen Couwenberg en Oerlemans: 

  • De deelnemende huisartsenpraktijken hebben kennis en aandacht voor jeugdigen en jeugd-ggz in de praktijk georganiseerd. 
  • Signalen en problemen bij jeugdigen worden sneller opgepakt, waardoor op kleinere problemen vroegtijdig kan worden ingespeeld voordat ze verergeren. 
  • Meer kinderen worden in de huisartsenpraktijk behandeld. Dit is voor veel ouders en kinderen vertrouwd en dichtbij huis. 
  • Er vindt een verbeterde vraagverheldering plaats en waar nodig een juiste verwijzing. 
  • Reductie van overbehandeling ligt rond de veertig procent met behoud van de kwaliteit van zorg.

Meer informatie? Neem dan contact op met Marieke Couwenberg. Haar contactgegevens staat in het artikel. waar je ook de vijf geleerde lessen na vijf jaar ervaring kan lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.