Community Abonneren
×

Jongvolwassenen met een lvb willen gezien worden!

Uit drie onderzoeken blijkt dat de hulpverlening aan jongvolwassenen met een lvb en ernstige problemen anders kan. Gebruik minder vaak het label lvb. Maak het mogelijk dat ze duurzame ondersteuning krijgen als ze betaald werk hebben. Bespreek de rol van geld. Dit zijn enkele uitkomsten van de onderzoeken.

Het lukt jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (lvb) in de grote steden vaak niet om een plek te vinden in de maatschappij. Ze raken makkelijk verzeild in de criminaliteit en zijn oververtegenwoordigd op de ‘verkeerde lijstjes’. Zorgorganisaties en gemeenten lopen hier dagelijks tegenaan. Begeleiders, die met deze jongvolwassenen werken, vinden niet altijd aansluiting bij deze groep jongvolwassenen.

Naar deze groep is nog niet veel onderzoek gedaan. Onderzoek dat wel is gedaan, betreft meestal kwantitatief onderzoek met behulp van vragenlijsten. Om met name het perspectief van de jongvolwassenen zelf te kunnen belichten liet het Ben Sajet Centrum, waar onder meer de Universiteit van Amsterdam deel van uitmaakt, verschillende kwalitatieve onderzoeken doen in Den Haag en Amsterdam (zie kader ‘Achtergrond onderzoeken’). Met als centrale vraag: wat zijn de participatiekansen en -belemmeringen van deze jongvolwassenen?

Het hele artikel lezen? Download het hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.