Community Abonneren
×

Samen in de regio invulling geven aan de IZA-afspraken

Met de handtekening onder het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben huisartsen een belangrijke stap gezet in het verder ontwikkelen van hun werk: meer tijd voor de patiënt en een eerlijker verdeling en betaling van de ANW-diensten. Rijn en Duin, de multidisciplinaire regio-organisatie voor eerstelijnszorg in Zuid-Holland Noord, stelt dat de wijkgerichte samenwerking die daar al langer het uitgangspunt was, nu nog meer ruimte krijgt zich snel verder te ontwikkelen.

Ferdinand Oppenhuizen is er duidelijk over: “Ik ben blij voor onze regio dat de Landelijke Huisartsen Vereniging het IZA heeft getekend.” Daar heeft hij goede redenen voor. Hij is huisarts bij huisartspraktijk Aarlanderveen, maar ook medisch adviseur van de nieuw opgerichte regio-organisatie voor eerstelijnszorg Rijn en Duin in Zuid-Holland Noord. “Wij staan voor versterking van multidisciplinaire eerstelijns zorg”, vertelt hij. “We hebben er altijd al voordeel van gehad dat zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid bij de inkoop sterk stuurt op samenwerking; eerst via GEZ-verband en daarna ook met de O&I financiering.

Multidisciplinair samenwerken heeft tijd nodig om zich goed te ontwikkelen en is de basis van het IZA. Bij de wijksamenwerking in onze regio hebben zich inmiddels steeds meer partijen aangesloten.” Ton van Houten vult aan: “Ik herken mij hier helemaal in. Naast onderhandelaar voor het IZA namens Zorgverzekeraars Nederland ben ik ook bestuursvoorzitter van Zorg en Zekerheid, die al jaren investeert in versterking van de eerste lijn. Er gaat steeds meer in de wijk gebeuren en dat stimuleren we. Geen enkele partij kan dit alleen. In de onderhandelingen over het IZA is het mijn uitgangspunt geweest dat wat in ‘onze’ regio gebeurt overal in Nederland navolging krijgt. Zo staat het nu ook in het IZA: regionale en multidisciplinaire samenwerking is nodig om de zorg toekomstbestendig te houden. Er komt veel op ons af”.

Het hele artikel lezen? Download het hier!