Community Abonneren
×

Een dorpsplein waar buren er zijn voor elkaar

Een groen en veilig dorpshart met een mix van huurwoningen, waar bewoners van jong tot oud elkaar ontmoeten en naar elkaar omzien. Dat is de opzet van het nieuwe dorpsplein Mierlo-Hout in Noord-Brabant. Een belangrijke speler in het project is Savant Zorg, dat het woonzorgcentrum Alphonsus ingrijpend vernieuwt. Directeur Gerland Laureijssen van Savant Zorg licht de plannen toe.

Familie betrekken bij zorg
Hoe dat er in de praktijk kan gaan uitzien, legt Laureijssen uit aan de hand van een voorbeeld.
“Straks wonen hier ouderen met een zorgvraag naast vitale senioren. Ook hebben we een aantal flexwoningen waar bijvoorbeeld jongeren of zorgmedewerkers terecht kunnen. Wij hopen dat buren een beetje voor elkaar gaan zorgen. Door iemand die slecht ter been is, te begeleiden naar het restaurant. Door een maaltijd op te warmen, of te zorgen dat de buurman zijn medicijnen op tijd inneemt. Kleine dingen, die alleen al belangrijk zijn omdat ze zorgen voor een contactmoment. “Om die opzet te laten slagen, is het nodig dat alle partners zich betrokken voelen. “Daarom hebben we onze visie breed gedeeld met bijvoorbeeld de ondernemersvereniging, welzijnsorganisaties, maar ook met de toekomstige bewoners. Wij verwachten van hen dat zij bereid zijn hun buren een handje te helpen.”
Laureijssen benadrukt dat de complexere zorgtaken voorbehouden blijven aan de zorgmedewerkers. “Zij verrichten alle handelingen waar je bekwaam voor moet zijn. Maar liefst willen we de omgeving en de familie erbij betrekken. Nu is dat nog niet zo, maar in de toekomst moet dat vanzelfsprekend worden.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!