Community Abonneren
×

Grootste HIS van Nederland maakt thuismonitoring landelijk beschikbaar voor huisartsen

PharmaPartners automatiseert met Medicom en haar patiënten-app MedGemak administratieve taken, zoals e-consulten, online afspraken maken en medicijnen bestellen. Zo houdt de huisarts tijd over voor zaken die ertoe doen. Daar komt nu ook thuismonitoring bij.


13 Maart 2023
Integratie Medicom en Luscii ondersteunt regionaal zorgnetwerk IZA Thuismonitoring was veelal het domein van ziekenhuizen. Dat verandert nu. Deze maand ziet Luscii Praktijk het daglicht. Huisartsen kunnen hiermee direct in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) de thuismonitoring van Luscii inzetten. Medicom is het eerste HIS dat deze mogelijkheden beschikbaar maakt inclusief speciale Networks functie zodat praktijken kunnen aansluiten bij de reeds bestaande thuismonitoring van ziekenhuizen. Het nieuws is een opsteker voor patiënten én voor de ambities van het Integraal Zorg Akkoord IZA.

Thuismonitoring direct in het HIS
PharmaPartners automatiseert met Medicom en haar patiënten-app MedGemak administratieve taken, zoals e-consulten, online afspraken maken en medicijnen bestellen. Zo houdt de huisarts tijd over voor zaken die ertoe doen. Daar komt nu ook thuismonitoring bij. Patiënten meten thuis met Luscii dat al meer dan 100 meetapparaten en vragenlijsten en scores ondersteund. De app bevordert zelfmanagement en kan het aantal consulten verminderen. Een interactieve zorg-tijdlijn coacht patiënten met zelfzorg informatie van Thuisarts.nl en de huisarts of POH wordt automatisch gewaarschuwd bij bijzonderheden. Vanuit Medicom zijn alle gegevens in grafieken te zien en is direct contact mogelijk. Dit scheelt tijd bij de behandeling van (chronische) patiënten.

Regionaal zorgnetwerk
Luscii en PharmaPartners gaan met de koppeling nog een stapje verder. ‘Zo’n 85% van de ziekenhuizen zet Luscii in voor thuismonitoring, zoals voor COPD, hartfalen of hypertensie’ vertelt Luscii’s Rik van den Brule. ‘Huisartsen kunnen hier nu met onze functie Networks vanuit Medicom naadloos bij aansluiten’. Zo kan een stabiele patiënt door het ziekenhuis worden terugverwezen naar de huisarts en vice versa.
Data blijven behouden; het thuismeet protocol past zich vanzelf aan. Ook de eventuele inzet van een monitoring centrum dat in de meeste regio’s sinds COVID aanwezig is, wordt ondersteund.

Integraal Zorg Akkoord IZA
De ontwikkeling is een opsteker voor het IZA, dat recent ook door de huisartsen is ondertekend. Jeanne de Feber, manager R&D bij PharmaPartners: ‘We willen huisartsen die ons HIS gebruiken optimaal ondersteunen, ook met digitale zorg als thuismonitoring. Dit is een belangrijke stap om dit voor heel Nederland mogelijk te maken.’’

Start met vijf programma’s op basis van NHG-richtlijnen
Luscii Praktijk gaat van start met thuismonitoring programma’s voor diabetes, hartfalen, astma, copd en hypertensie op basis van de NHG-richtlijnen en met zelfzorginformatie van Thuisarts.nl. Om huisartsen en praktijkondersteuners een vliegende start te geven, krijgt elke praktijk een korte digitale cursus waarna zij de app zelf kunnen inrichten naar hun eigen wensen en lokale situatie. Eind maart 2023 is er voor huisartsen een Zoom-in over de mogelijkheden: www.luscii.com/praktijk

Trefwoorden: