Community Abonneren
×

PlusPraktijken als begin van een nieuwe regionale infrastructuur

Zorgverzekeraar CZ en Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg (OZL) zetten vijf jaar geleden de eerste stappen in een nieuwe regionale infrastructuur waarin mensen meer zelfredzaam worden en huisartsenpraktijken worden ondersteund om op een andere manier te werken.

In de interviewvoorbereiding laat Gruisen weten dat OZL en CZ vijf jaar geëxperimenteerd hebben met een aanpak voor de PlusPraktijken die onder andere leidt tot meer tijd voor de patiënt. In antwoord op de openingsvraag of vijf jaar experimenteren niet wat lang is schieten hij en Van Engelshoven allebei in de lach. “Dat is inderdaad lang ja”, zegt Gruisen, “maar je doet dit ook niet zomaar even. Het ging erom de zorg anders te organiseren, op basis van onze regioanalyse.

We hebben het hier over een regio waarin de inwoners een grote gezondheidsachterstand hebben ten opzichte van het landelijk gemiddelde en een verhoudingsgewijs verminderde zelfstandigheid. Dit droeg bij aan de erg hoge zorgkosten in deze regio. Hierin verandering brengen, vergt veel van de huisartsen: verwijzingen naar de tweede lijn voorkomen en dingen die geen zorgvragen zijn niet binnen de zorg willen oplossen. Daarvoor moet je met elkaar een mechanisme ontwikkelen waarin je de huisartsen ondersteuning biedt. Dat proces vergt tijd.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!