Community Abonneren
×

“We zijn nog steeds aan het wennen”

VVT-organisatie De Zorgboog werkt en zorgt ‘anders’. Dat gaat extramuraal makkelijker dan intramuraal, ziet bestuurder Coby Nogarede. En het vraagt ‘goede tarieven’ van zorgverzekeraars. Dat blijkt nog wel een zoektocht te zijn.

Zelfmanagement én gezondheidsvaardigheden: een handreiking

Anders leven en zorgen, de titel van het advies van de Raad voor volksgezondheid & Samenleving (RVS), begon voor Coby Nogarede, bestuurder van de Zorgboog, VVTorganisatie in Oost-Brabant, al in 2018. Door gebrek aan personeel moest ze een woonzorglocatie sluiten waar dertig ‘zware somatische’ cliënten leefden. In die fase realiseerde ze zich dat het zo met de langdurige zorg voor de doelgroep van de Zorgboog niet verder kon. “Wat de meeste indruk op mij maakte, was dat het team dat ik zo hard zag werken, het niet meer rond kreeg en het gevoel had er alleen voor te staan. Als we overeind wilden blijven, moesten we het anders gaan doen. Hoe konden we meer mensen gaan helpen met een gelijkblijvend aantal zorgmedewerkers?”

En?
“Aanvankelijk dacht iedereen dat ze dus harder moesten gaan werken. Maar gaandeweg ontwikkelden we het besef dat het niet ging om harder werken maar om slimmer. Meer gebruik maken van technologische innovatie; de betrokkenheid van naasten van cliënten beter benutten.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!