Community Abonneren
×

De gezamenlijke verantwoordelijkheid om de basis op orde te brengen

Het rapport De basis op orde van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) maakt duidelijk dat de Raad zich grote zorgen maakt over de toekomstbestendigheid van de eerstelijns gezondheidszorg. In haar advies beschrijft ze vier uitgangspunten om de huidige zorgelijke situatie te keren.

Samenwerking gezondheidscentra

Het nieuwe advies De basis op orde is niet de eerste gelegenheid waarbij de RVS reflecteert op het Integraal Zorgakkoord. Ze deed dit ook al in oktober 2022 met het essay De regio als redding? Het vraagteken achter de titel van dit essay zei veel over hoe de Raad aankeek tegen de regionalisering van zorg en gezondheid, die in het IZA een duidelijke plaats inneemt. “We waren ook al bezig met een advies over de eerstelijns zorg toen het ministerie van VWS ons vroeg om dit advies De basis op orde versneld te schrijven”, vertelt raadslid Godfried Bogaerts. Het ministerie wilde dit advies ter verrijking van de uit te werken visie op de eerstelijnszorg in 2030, die een uitvloeisel is van het IZA.

“We hebben altijd een speciale blik op de eerste lijn gehad”, vertelt Bogaerts verder. “Daar zit immers de verbinding met de mensen in de samenleving. En daar knelt het ook meer dan elders in de zorg, omdat de ontwikkelingen op alle andere zorgterreinen effect hebben op de eerstelijns gezondheidszorg.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!