Community Abonneren
×

De kracht van de eenvoud

Hoe schrijf je een goed boek over vitaal ouder worden? Niet door zelf voor de computer te bedenken wat ouderen hiervoor het best kunnen doen en laten, maar door met ze in discussie te gaan en ze iedere zin van dat beoogde boek ter beoordeling voor te leggen. Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet deed het. Niet de gemakkelijkste weg, opmerkingen van 170 kritische ouderen en 65 collega’s verwerken. Maar het wierp wel zijn vruchten af.

Voor teveel gezondheidsproblemen wordt de zorg als oplossing gezien, vindt Bertholet. “Daaraan iets veranderen begint bij kennis aanreiken”, vertelt ze, “mensen lesgeven over het menselijk lichaam en het ontstaan van klachten. Ze blijken enorm eager te zijn om hierover te leren. En ik weet uit ervaring dat dit niet alleen voor hoogopgeleide ouderen geldt. Mensen voelen zich gezien als je ze kennis aanbiedt over hun lijf en leden.” Ze zegt te beseffen dat niet iedere huisarts op die rol zal zitten te wachten. Maar het kan ook de GGD of de specialist ouderengeneeskunde zijn”, zegt ze. “Maar ook andere zorgprofessionals kunnen hun kennis overdragen. Hoe koop je in het kader van valpreventie goede schoenen? Dat is bijvoorbeeld iets waarover een podotherapeut heel goed voorlichting kan bieden aan een groep mensen Omgekeerd kunnen zorgprofessionals ook veel hebben aan de kennis die ouderen zelf al hebben. Een medisch specialist die aan het boek meewerkte, vertelde hoeveel hij leerde van de tips die meelezers hem gaven.”

Dat ze haar boek schreef, is indirect het gevolg van het feit dat ze in haar eerdere werk als huisarts (voordat ze zich specialiseerde tot specialist ouderengeneeskunde) steeds aan mensen over dezelfde zaken uitleg zat te geven. “Hoe gebruik je pijnstilling. Ik zag mezelf dat niet mijn hele werkzame leven steeds weer uitleggen”, zegt ze, “dat moeten mensen gewoon weten.” Dus is het veel praktischer om mensen nu in groepjes bij elkaar te zetten. Om uitleg te geven over pijnstillers bijvoorbeeld. Of om te leggen hoe je goed in slaap kunt vallen. Door je slaapkamer koel te houden, door niet net voor je naar bed gaat te spreken over iets waarover je bezorgd bent. “Ik zie hier ook voor wijkverpleegkundigen een heel mooie taak in”, zegt ze.

Het hele artikel lezen? Download het hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *