Community Abonneren
×

In lijn met IZA patiënten van diabetes afhelpen

In ondernemen had Piet-Hein van Dam een ruim trackrecord. Maar een start-up binnen de zorg bleek toch een bijzondere ervaring. Gelukkig wel een die nu zijn vruchten begint af te werpen. Datagedreven voedingsadvies blijkt de sleutel om diabetes type II onder controle te krijgen. En de hiervoor gekozen aanpak is precies in lijn met hoe het Integraal Zorgakkoord naar de toekomst van de zorg kijkt.

Diabetes: patiënten lossen samen probleem op

Met real-time data en de laatste wetenschap over voeding mensen helpen gezonder te worden én de gezondheidszorg blijvend veranderen, de-medicaliseren en de-hospitaliseren. Dat is de missie waarmee Van Dam in 2019 Clear.bio startte. “Ik ben geïnteresseerd in the biology of ageing”, vertelt hij. “We weten vanuit de wetenschap dat het in theorie mogelijk is voor mensen om langer te leven, tot voorbij de honderd jaar, maar toch zien we in de VS de levensverwachting dalen. Dat zit kort door de bocht gesteld in het verschil tussen cola en water, in leefstijl dus. Een bekend Nederlands voorbeeld van de gevolgen van een slechte leefstijl is darter Raymond van Barneveld. Vijfmalig wereldkampioen maar hij moest stoppen toen hij door zijn diabetes type II niet meer kon presteren. De huisarts schreef hem metformine voor, wat gebruikelijk is. Maar het is een leefstijlziekte dus dat is niet de oplossing.”

Van Dam zag de oplossing langs een andere route. “We moeten van de spreekkamer naar de huiskamer”, vertelt hij. “De bloedsuikerspiegel moet weer naar een normale waarde en de sleutel daarvoor is precision nutrition. Wie naar de diëtist gaat voor advies over leefstijlaanpassing, krijgt een advies op basis van algemene populatiegegevens. Dat werkt voor zeventig procent van de mensen niet, dus die komen na het derde consult teleurgesteld niet meer terug. Je moet het voedingspatroon van de patiënt individueel onderzoeken. Dan werkt het voor negentig procent van de patiënten wél.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!