Community Abonneren
×

“Sluit aan bij wat mensen zelf willen”

De gezondheidszorg heeft de samenleving ontdekt als samenwerkingspartner. De gemeenschap kan inderdaad bijdragen aan zorg en welzijn, weet Joop Hofman. “Het risico is dat burgers moeten voldoen aan de eisen van professionals, terwijl juist de gemeenschap de norm moet bepalen.”

Begin april verscheen ‘De basis op orde’, een advies van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving over de toekomst van de eerste lijn. Belangrijk uitgangspunt is volgens de Raad: ‘Ga uit van de kracht van de samenleving en ondersteun zo nodig professioneel’. De RVS werkt dat uit in adviezen als ‘Investeer in co-creatie met burgerinitiatieven’ en ‘Zorg dat eerstelijnsvoorzieningen kunnen investeren in relaties met netwerken van actieve wijkbewoners’.

Joop Hofman noemt het “goede intenties”, maar zegt in dezelfde adem “dat het risico van zulke voornemens is dat burgers en hun initiatieven moeten voldoen aan de eisen van het professionals, terwijl juist de gemeenschap de kwaliteitsnorm moet bepalen.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!