Community Abonneren
×

Zie, waardeer en vertrouw de collectieve kracht van de samenleving

Het Gezond en Actief Leven Akkoord heeft zijn positieve kanten, maar probeert nog teveel problemen vanuit gezondheid, met accent op bewegen en gezond eten, op te lossen, stelt Petra van Loon, programmaleider Samen Ouder Worden bij de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Meer aandacht is nodig voor de emotionele, sociale en zingevende kant van het leven.

Aan aanstekelijk enthousiasme geen gebrek als Petra van Loon de gelegenheid krijgt om te spreken over de waarde van vrijwilligerswerk. “De rol daarvan – de belichaming van de vrijwillige vorm van solidariteit – is echt geweldig goed voor Nederland”, zegt ze. “Het maakt niet uit of het zijn oorsprong vindt in een bepaald geloof of in wat dan ook, het gaat erom dat mensen iets voor elkaar over hebben. Het is enorm wijd verbreid: bijna zeven miljoen mensen in Nederland zijn op de een of andere manier in hun vrije tijd, op vrijwillige basis actief. Wilgen knotten, helpen bij sportclubs, helpen met belastingaangifte, samen wandelen, uitleggen hoe een smartphone werkt, of hoe je kunt aansluiten op de digitale snelweg, een lokaal museum openhouden.

Vrijwillige inzet kan allerlei vormen aannemen, in allerlei geledingen van de samenleving ook. Een miljoen mensen zijn actief als vrijwilliger in zorg en welzijn.” Wat ook de achtergrond of de vorm van de vrijwillige inzet is, zegt Van Loon, de kern is altijd dat mensen de bereidheid tonen er voor elkaar te zijn. “Het is een prachtige aanvulling op wat familie en vriendschap voormensen betekenen”, zegt ze. “Misschien is het zo vanzelfsprekend dat we het bijzondere ervan niet meer zien. Dat bijzondere is dat mensen het uit intrinsieke motivatie doen.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!