Community Abonneren
×

Zorgzame buurtenzijn de toekomst

De domeinen welzijn, zorg en wonen zijn nu nog vaak gescheiden werelden. Dat moet anders, vinden steeds meer mensen. Hoogleraar gezondheidseconomie en dementie Marcel Canoy is één van hen. Samen met enkele coauteurs schreef hij de bundel Zorgzame buurten. Ter inspiratie, maar vooral omdat “zorgzame buurten onze enige hoop zijn op een goed leven in de toekomst”.

We weten het allemaal: vanwege de dubbele vergrijzing, de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende kosten voor de zorg moet het roer om. We zullen anders moeten kijken naar de domeinen welzijn, zorg en wonen. Her en der in het land heeft dat besef al geleid tot mooie initiatieven. Maar nog te vaak zit het systeem deze initiatieven in de weg. Om daarvoor aandacht te vragen, schreef Canoy in februari van dit jaar het manifest Gezond ouder worden doe je samen in de buurt. Honderden prominenten uit onder meer de ouderenzorg, woningcorporaties, wetenschap, welzijnsinstanties en burgerinitiatieven ondertekenden het manifest, dat werd aangeboden aan de ministers Helder, Van Gennip en De Jonge.

Een mooi resultaat, maar voor Canoy was het vooral aanleiding om zelf ook iets te doen. Met een aantal partijen organiseert hij op 5 juni 2023 een symposium over Zorgzame Samenlevingen bij Ymere in Amsterdam én stelde hij de bundel Zorgzame buurten samen. “Daarmee willen we laten zien hoeveel er mogelijk is als je het systeem durft te trotseren”, zegt hij. “Maar ook welke obstakels er nog zijn. Nu is het moment om in beweging te komen. Elke dag dat we wachten, is een verloren dag.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!