Community Abonneren
×

Samendokteren verbindt de startende en de stoppende praktijkhouder

Praktijkhouders die willen stoppen, dragen hun praktijk liefst over aan een waardige opvolger. Jonge huisartsen die praktijkhouder willen worden zijn er ook genoeg, maar ze kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken om deze toch grote stap goed voorbereid te zetten. Samendokteren, een initiatief van huisartsen Stijn van Kerkhoven en Caspar van Sambeek, zet zich in om beide partijen gericht bij elkaar te brengen.

Van Kerkhoven en Van Sambeek zijn allebei ervaren huisartsen én praktijkhouders. Van Kerkhoven is al achttien jaar huisarts in Maarheeze, Van Sambeek is al 23 jaar praktijkhouder in Waalre. Allebei ruim lang genoeg om van dichtbij mee te maken hoe de huisartsenzorg in de loop der jaren is veranderd tot de opeenstapeling van problemen die zich daarin nu afspeelt. Jonge huisartsen die ervoor terugdeinzen praktijkhouder te worden. Gevestigde huisartsen die willen uitstappen maar geen praktijkopvolger kunnen vinden. Commerciële partijen die bereid zijn veel geld te betalen voor zo’n praktijk, maar vervolgens lang niet altijd de continuïteit bieden die juist de kenmerkende meerwaarde van het huisartsvak is. “Een jaar of drie geleden zagen we dat dit belangrijke problemen zouden worden”, vertelt Van Sambeek. “We zijn allebei actief in de zorggroep PoZoB, dus kaartten het daar in eerste instantie aan. Maar toen we merkten dat PoZoB het niet oppakte, staken we de koppen bij elkaar om dat dan maar samen zelf te gaan doen. Een ondersteuningsinitiatief van en voor praktijkhouders, starters en stoppers begeleiden.” Vandaar de naam Samendokteren.

Praktijkhouderschap is essentieel voor huisartsen om goede patiëntenzorg voor de lange termijn te kunnen garanderen, daarvan zijn beiden overtuigd. “We zagen om ons heen gebeuren dat de continuïteit van de huisartszorg in gevaar dreigde te komen”, vertelt Van Kerkhoven, “en dat is ook gebleken. De samenwerking in de regio komt onder druk te staan als we het praktijkhouderschap niet kunnen behouden. Daar willen we ons dus hard voor maken. Helaas zien we om ons heen dat nog steeds niet iedereen het al een zo urgent probleem ervaart. Misschien komt dat omdat in onze regio op dit moment nog best veel praktijkhouders actief zijn. Maar het probleem is toch écht reëel. Er moeten immers wel jonge huisartsen zijn die bereid zijn tot praktijkopvolging.” In theorie willen de meeste jonge huisartsen dit graag, stelt Van Sambeek. “We merken echt wel enthousiasme bij ze”, zegt hij. “Het punt is alleen dat ze drempels ervaren. Die willen we wegnemen voor ze.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!