Community Abonneren
×

Hoofdredactioneel commentaar

De uitspraak van de rechter in de zaak van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd versus Co-med heeft onder huisartsen voor flinke beroering gezorgd. Het is een‘zeer complexe markt’ waarin deze aanbieder van huisartsenzorg opereert, oordeelde de rechter. En daarmee moet rekening worden gehouden als het erom gaat in welke mate en met welke snelheid Co-med dient te voldoen aan de richtlijnen van beroepsvereniging LHV op het gebied van het verlenen van goede zorg. Het bedrijf dient de zorg zodanig te organiseren dat dit redelijkerwijs leidt tot het verlenen van goede zorg, stelde de rechter.

Met de toevoeging dat die LHV-richtlijnen geen dusdanig harde normen bevatten dat ze tot een harde resultaatverplichting leiden. Praktijkhoudend huisartsen vragen zich af wat dit laatste voor hen betekent. Is de conclusie dat ook voor de praktijkhoudend huisarts geen resultaatverplichting bestaat ten aanzien van bereikbaarheid en bezetting? De vraag is hoe de Inspectie en de zorgverzekeraars zich hiertoe zullen verhouden. Niet met heel veel enthousiasme, mogen we aannemen. Ondertussen werd op X (voorheen Twitter) al geopperd dat dit misschien een goed moment is om als praktijkhoudend huisartsen bij wijze van protestactie collectief op vakantie te gaan en dus alle praktijken in het land tegelijk te sluiten. ‘Tot over twee weken beste patiënten, dan zijn we er weer.’ Het zou een interessante test case zijn en zou zeker meer aandacht trekken dan met zijn allen als huisartsen op het Malieveld gaan staan, maar zo’n vaart zal het niet lopen. Ook een verbod op commerciële huisartsketens (een idee uit een poll van Zorgvisie) zal er niet komen. Op welke gronden immers.

Toch moet het mogelijk zijn om tegenwicht te bieden tegen de commerciële partijen. Ook op X werd het idee geopperd dat jonge huisartsen het lef kunnen hebben om pal in het werkgebied van zo’n partij een praktijk te beginnen, op basis van goede afspraken met en steun van de lokale Hagro. Patiënten die ontevreden zijn over de dienstverlening (lees: bereikbaarheid) van die commerciële aanbieder zullen de weg naar zo’n nieuwe partij snel weten te vinden. En de Hagro kan dit ook nog faciliteren door wat patiënten over te hevelen naar die nieuwe praktijk. Het is een aanpak die lef vraagt, maar een interessant idee is het wel.

Frank van Wijck
Hoofdredacteur De Eerstelijns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *