Community Abonneren
×

Apotheken in Noord-Holland bezoeken ouderen na ziekenhuisopname thuis

Er gaat veel mis in het medicatiegebruik na ontslag uit het ziekenhuis. Dat is gebleken uit twee eerdere onderzoeken in West-Friesland waarin een apotheker of farmaceutisch consulent ouderen na ziekenhuisopname thuis bezocht. De gevonden problemen varieerden van mild tot ernstig, zoals gevaarlijke dubbelmedicatie of een totaal verlies van overzicht over het geneesmiddelengebruik.

Marloes Pieksma, farmaceutisch consulent bij apotheek Kersenboogerd die de ouderen thuis bezocht: “Patiënten gebruikten bijvoorbeeld nog medicatie die in het ziekenhuis gestopt was. Sommige patiënten slikten pijnstillers terwijl ze helemaal geen pijn meer hadden of dachten dat de bloedverdunner een kuurtje was. Ook troffen we grote voorraden van medicatie bij mensen thuis aan waar de patiënt zelf compleet de regie over kwijt was.”  De apothekerscoöperaties in West-Friesland (CAWF) en Noord-Holland Noord (APCON) willen zich meer gaan richten op de zorg van kwetsbare ouderen. 28 apotheken aangesloten bij de coöperaties gaan van de zomer van start om in totaal 1000 huisbezoeken/ telefonische consulten af te leggen. Thérèse Sandstra; apotheker en bestuurslid CAWF: “Bij ziekenhuisopnames is regelmatig sprake van meerdere medicatiewijzigingen. Mensen krijgen veel informatie en niet alles wordt dan goed onthouden, ook door de impact van de opname zelf. Bij ouderen zien we vaker problemen met medicatiegebruik door de vele medicatiewisselingen, verminderde cognitie en moeite met het overzicht houden. Een bezoek vanuit de apotheek thuis geeft direct inzicht of iemand de juiste medicatie goed gebruikt. We willen door de huisbezoeken de medicatieveiligheid in de regio verbeteren.”  

De uitbreiding van de huisbezoeken wordt op projectbasis gesubsidieerd door zorgverzekeraar VGZ en begeleid door expertisecentrum voor farmaceutsiche zorg; SIR. Eerder is uit het onderzoek van het SIR gebleken dat een huisbezoek vanuit de apotheek direct na ontslag problemen met medicatiegebruik kan voorkomen. Het vervolgonderzoek kijkt bij welke ouderen een huisbezoek het meest zinvol is. Sandstra: “De apothekers in Noord-Holland Noord willen graag structureel op huisbezoek gaan bij kwetsbare ouderen en hopen dat op basis van de resultaten de zorgverzekeraar het huisbezoek in de toekomst als vaste prestatie gaat vergoeden.”