Community Abonneren
×

De ouderenzorg heeft zuurstof nodig

De aangekondigde bezuinigingen op de ouderenzorg baren Roeli Mossel, directeurbestuurder van NNCZ, grote zorgen. Ze verwacht dat de kortingen zullen leiden tot het ontslag van zorgpersoneel. “Juist de meest kwetsbare mensen vallen dan tussen wal en schip.” Met diverse acties proberen met name organisaties in de noordelijke provincies het tij te keren.

Ouderenzorgorganisaties verwachten dat hun budgetten in 2024 met circa acht procent dalen. Het is een optelsom van tegenvallers: het rijk kort op het macrobudget en verstrekt minder geld voor vastgoed, energielasten vallen hoger uit en de loonkosten stijgen door een nieuwe cao. Begin juni stuurden organisaties uit Friesland, Groningen en Drenthe een brandbrief naar (nu demissionair) minister Conny Helder (VWS). Zij verwachten samen meer dan honderd miljoen euro tekort te komen op hun begroting. De noodkreet luidt: haal het mes van de keel en zorg voor zuurstof om te kunnen blijven zorgen voor ouderen van nu en morgen.

Roeli Mossel van VVT-organisatie NNCZ (Noord Nederlandse Coöperatie van Zorgorganisaties) treedt op als woordvoerder van de zorgorganisaties die zich bij het protest hebben aangesloten. Al veertig jaar is ze werkzaam in de ouderenzorg en niet eerder maakte ze zich zoveel zorgen. “Het aantal ouderen neemt toe, het aantal professionals neemt af”, vertelt ze. “Dat weten we al heel lang. Gaan de kortingen door, dan zijn zorgorganisaties gedwongen om mensen te ontslaan. Zo’n zeventig procent van hun kosten zit in personeel. Andere bezuinigingsmogelijkheden zijn er niet, want energie, voeding, echt álles is duurder geworden. Als er ontslagen vallen, ontstaan er nóg grotere tekorten aan professionals, terwijl de samenleving niet klaar is om dat op te vangen. Juist de meest kwetsbare mensen vallen dan tussen wal en schip.”

Het hele artikel lezen? Download het hier!