Community Abonneren
×

Huisartsenzorg voor Oekraïense vluchtelingen als basis voor vernieuwing

Toen door de oorlog in Oekraïne veel inwoners op de vlucht sloegen, belandde een deel van hen in Nederland. Net als ieder ander hebben deze mensen op gezette tijden huisartsenzorg nodig. Met de huidige problemen in het Nederlandse huisartslandschap is die niet in alle gevallen vanzelfsprekend voorhanden. Medicinfo bood een oplossing. En de manier waarop hieraan invulling is gegeven, kan ook op bredere schaal toegepast worden om een bijdrage te leveren aan de continuïteit van de huisartsenzorg in ons land.

Dat Steven van Kemenade, sinds vijf jaar medisch directeur van Medicinfo, zich betrokken voelt bij de discussie over de continuïteit van de huisartsenzorg, is niet vreemd. Niet alleen omdat hij er met de organisatie een rol in kan spelen, maar ook omdat hij zelf voormalig huisarts is. “We waren al over dat continuïteitsvraagstuk in gesprek met zorggroepen toen de oorlog in Oekraïne uitbrak”, vertelt hij. “We voelden direct de behoefte om iets te doen voor de vluchtelingen die in Nederland terechtkwamen en huisartsenzorg nodig hadden. Maar onze app Medicoo was tot dan toe alleen toepasbaar voor wie de Nederlandse, Duitse of Engelse taal machtig is. En met Oekraïense zorgverleners gaan werken in ons medisch team voor het verlenen van digitale zorg is niet eenvoudig en ook moeilijk schaalbaar. Als je het wilt opschalen, heb je nogal wat mensen nodig en die moeten dan bovendien continuïteit kunnen bieden.”

Meld je hier aan voor het gratis webinar op 6 februari van 12:00uur t/m 13:00uur op community De Eerstelijns

Vertalingen voor toegankelijkheid
Wat dan wel? Medicoo en de digitale triagemodule in het Oekraïens en Russisch realiseren was een logische en ook redelijk eenvoudig te bewerkstelligen eerste stap. De even logische vervolgstap was het integreren van een automatische vertaling van de chatfunctie voor ons medisch team aangezien zij altijd de aanvullende triage en eerste behandeling verzorgen. Samenwerking met Russische en Oekraïense artsen garandeert de medisch-inhoudelijke correctheid.

Lees hier het hele artikel!