Community Abonneren
×

Verbinden van medisch en sociaal domein

In deze interviewserie komt elke week een Young Professional uit de eerstelijnszorg aan het woord. Iemand met hart voor het werk, een frisse blik, passie voor de zorg en de wil om het beter te doen. Deze week: Diede van Brakel (30) GLI Coördinator en BLCN leefstijlcoach in Veenendaal. Het beroep ‘coach’ – leefstijlcoach, bewegingscoach, gezondheidscoach, slaapcoach – heeft de afgelopen jaren exponentieel aan populariteit gewonnen. Iedereen kan coachen, zo leek het, maar dit leidde ertoe dat velen zichzelf opwierpen als coach zonder hiervoor de juiste kwalificaties te hebben.

Er zijn in Nederland vele leefstijlcoaches werkzaam, maar slechts een deel van hen heeft daartoe de juiste opleiding gevolgd. Een van hen is Diede van Brakel, die zich met passie voor haar cliënten inzet, op weg naar een gezonder gewicht en verbeterde leefstijl.

Van organiseren naar motiveren

Sommigen weten van kleins af aan wat ze willen worden ‘als ze groot zijn’, anderen komen er ervaringsgewijs achter, zoals Diede. “Ik ben op het CIOS begonnen, met een focus op sportorganisatie. Na een halfjaar reizen in Australië begon ik met de opleiding sportkunde, en toen werd me duidelijk dat mijn passie ligt bij het coachen van volwassenen. Dankzij een stage als leefstijlcoach, waarbij ik met verschillende cliënten gesprekken voerde over leefstijlverandering, wist ik zeker dat ik me hierop wilde richten. Ik motiveer mensen om meer te bewegen en zo richting een gezondere leefstijl te gaan.”

Doorzettingsvermogen

Gelijktijdig met het begin van Diedes carrière als leefstijlcoach, werd landelijk met de GLI begonnen: de Gecombineerde Leefstijlinterventie. Met behulp van dit tweejarige programma, dat sinds 2019 landelijk is uitgerold, krijgen mensen met een matig of sterk gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico begeleiding en advies. Er bestaan verschillende GLI’s, en Diede focust zich op de GLI ‘CooL’: Coaching op Leefstijl en de GLI Beweegkuur. “De begeleiding bestaat uit groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken. Vaak starten we met een groep van vijftien deelnemers. Tijdens de bijeenkomsten en individuele gesprekken hebben we het over slaap, voeding, stress, ontspanning en beweging. De GLI CooL is monodisciplinair en de GLI Beweegkuur is multidisciplinair, waarbij ik samen met een diëtist en fysiotherapeut de deelnemers begeleid. Deelnemers kunnen hier ook ervaringen met elkaar delen, en na afloop krijgen ze vaak een opdracht mee naar huis.

Ik neem hierbij een ondersteunende rol aan in het traject van mensen met overgewicht of obesitas die naar een gezonder gewicht willen. Hun eigen motivatie is daarbij van groot belang, en daar screenen wij ook grondig op. Het afvalmedicijn, zoals Saxenda, wordt tegenwoordig door de zorgverzekeraar vergoed, dus het is cruciaal om te achterhalen of mensen gemotiveerd zijn voor het volledige programma, of dat ze alleen het medicijn willen. Het totale GLI-programma duurt twee jaar, en deelnemers mogen pas na één jaar met het medicijn starten, dus doorzettingsvermogen is belangrijk.”

Het hele artikel lezen? Dit kan je hier downloaden.