Community Abonneren
×

Met volle overtuiging verder aan de slag met MTVP

De afspraken die de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen, InEen en Zorgverzekeraars Nederland hebben gemaakt over Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het toekomstbestendig houden van de huisartsenzorg. Nu nog wordt MTVP bekostigd uit S3, vanaf 1 januari 2025 wordt het een vast onderdeel van de basishuisartsenzorg, segment 1. De eerder gemaakte inhoudelijke afspraken tussen huisartsen en zorgverzekeraars worden verlengd tot en met 2028.

Lammert Hoeve ondervindt als huisarts in de dagelijkse praktijk hoeveel MTVP voor hem betekent. “Ik ben verbaasd over de impact die het op mijn werk heeft”, vertelt hij. “Van vijf naar vier consulten per uur maakt een enorm verschil. Het geeft je gelegenheid om even de medisch specialist te bellen waar de patiënt bij zit, ruimte om de patiënt uit te leggen waarom een verwijzing naar de tweede lijn geen nut heeft, tijd voor een paar extra e-consulten.”

Voor Dick Groot geldt het precies zo. “Met MTVP ervaar ik de ruimte om het werk als huisarts te doen zoals bedoeld was om te doen, zegt hij. “Ik kan aan het einde van een consult even achteroverleunen en aan iemand vragen hoe het nu écht met iemand en met zijn gezin gaat.”

Inhoudelijke gesprekken

Zowel Hoeve als Groot zijn niet alleen huisartsen, maar ook bestuurders, namelijk van respectievelijk de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH). “Voor ons was structurele financiering van MTVP in S1 een essentiële voorwaarde om het Integraal Zorgakkoord te tekenen”, zegt Hoeve. “Dat is een spannende exercitie geweest, maar ik heb enorme waardering voor hoe constructief Zorgverzekeraars Nederland zich heeft opgesteld om hierin tot een oplossing te komen.”

Het hele artikel lezen? Dit kan je hier downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *