Dit ervaarde ook Ilse: “Begin 2024 kreeg ik te horen dat ik een kwaadaardige darmtumor had met uitzaaiingen naar mijn longen en buikvlies. Ik werd geopereerd en heb een stoma gekregen. In het ziekenhuis zag ik mezelf in de spiegel: mijn gezicht was ingevallen en mijn lichaam zo dun. Ik herkende mezelf niet meer. Toen ik thuis op de weegschaal ging staan dacht ik eerst dat de batterij kapot was. Ik woog nog maar 42,5 kilo en was 17,5 kilo verloren.”
De diëtist
“Ik ging naar de diëtist in de hoop weer op krachten te komen,” vertelt Ilse. Zij zette op een rij wat ik gedurende de dag at en hoe dat aangevuld kon worden, zodat ik voldoende en de juiste voedingstoffen binnen kreeg om weer te herstellen.
Een diëtist biedt voedingszorg op maat wanneer eten door ouderdom, een ziekte of behandeling moeilijk is. “Zodra iemand ondervoed is, loopt men extra risico. Daarom is het belangrijk om aandacht te geven aan het voorkomen van ondervoeding,” vertelt Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.
Ilse: “Toen ik de juiste voedingstoffen binnen kreeg en weer op gewicht was, voelde ik me niet alleen lichamelijk maar ook mentaal veel beter. Ik kon weer buiten bewegen, afspreken met vriendinnen en familie en onder andere daardoor genieten van het leven”.
Doorverwijzen van patiënten
Bijzonder hoogleraar diëtetiek en transmurale voedingszorg prof. dr. Harriët Jager-Wittenaar: “Ondervoeding wordt vaak in een laat stadium ontdekt. Het gewichtsverlies als gevolg van ondervoeding gaat geleidelijk. Wanneer je iemand regelmatig ziet valt dit nauwelijks op”. Patiënten zijn zich hier zelf vaak niet of te laat van bewust van ondervoeding. Daarom is het belangrijk dat alle zorgprofessionals ondervoeding tijdig herkennen zodat vroegtijdig een behandeling kan worden ingezet.

Tijdige signalering ondervoeding vergroot kwaliteit van leven
Van de patiënten die professionele zorg ontvangt, is gemiddeld één op de vier ondervoed. Bij ondervoeding neemt het gewicht en de spiermassa ongewenst af, doordat men minder voedingstoffen binnenkrijgt dan het lichaam nodig heeft. “Ondervoeding is een groot probleem bij ouderen en mensen met ziekten zoals kanker. Maar liefst 20-75% van de mensen met de diagnose krijgt hiermee te maken. Hierdoor vergroot de kans op bijvoorbeeld complicaties bij behandelingen en zelfs vervroegd overlijden,” vertelt Lon Claassen, Nationaal Fonds Tegen Kanker. “Het is belangrijk ondervoeding vroeg te herkennen zodat tijdig een behandeling kan worden ingezet,” aldus Bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg Harriët Jager-Wittenaar.