Community Abonneren
×

Is er marktwerking in de zorg?

Is er daadwerkelijk sprake van marktwerking in de zorg? Jan Erik de Wildt beschrijft paar opvallende zaken, zonder daaruit harde conclusies te trekken.

In de zorg kennen we drie samenhangende markten: de zorgmarkt, de verzekeringsmarkt en de zorginkoopmarkt. Door de regels van de overheid spreken we vaak van gereguleerde marktwerking. Maar is nu daadwerkelijk sprake van marktwerking in de zorg? Jan Erik de Wildt beschrijft paar opvallende zaken, zonder daaruit harde conclusies te trekken.

“Op de zorgverzekeringsmarkt stappen naar verwachting ruim 1,5 miljoen verzekerden over. Dat beeld is wat vertekend, want soms stapt men over binnen een concern, bijvoorbeeld naar een internetlabel. Die overstappers worden ook meegeteld. Toch wordt aangenomen dat de dreiging van overstappen al tot het gewenste marktgedrag leidt. Er zijn wel enkele vreemde markteffecten. Als een van de kleinste zorgverzekeraars zet DSW jaarlijks de toon met de premie voor de basisverzekering.”