Community Abonneren
×

Regioadviseur ZorgImpuls Kirsten Kirschner onderzoekt stimulans van P4P voor huisartspraktijken

Regioadviseur ZorgImpuls Kirsten Kirschner over stimulans toevoegen door P4P-programma voor huisartsen in De Eerstelijns.

Kirsten Kirschner (32), onderzoeker bij IQ healthcare en sinds 2010 regioadviseur bij ZorgImpuls, combineert het analytisch vermogen van een wetenschapper met kennis van de dagelijkse zorgpraktijk. Ze weet hoe het werkt in de eerste lijn. Een mooie uitgangspositie voor onderzoek naar de kwaliteit van eerstelijnszorg. Vaak focust dat onderzoek op de intrinsieke motivatie en op gedragsverandering van zorgprofessionals. Kirschner koos een andere invalshoek en ging na hoe je een extra stimulans kunt toevoegen via een pay-for-performance programma.

Als je de kwaliteit van zorg wilt verbeteren, kun je metingen verrichten, audits uitvoeren, feedback geven en verbeterplannen opstellen. Kirsten Kirschner ging een stap verder en ontwikkelde en evalueerde een programma dat financiële consequenties verbindt aan prestaties. ‘Het is een uniek experiment in Nederland. Internationaal zijn er soortgelijke programma’s, maar die focussen slechts op een deel van de huisartsenzorg zoals het medisch handelen. In dit onderzoek probeerden we de volledige huisartsenzorg te vangen. Samen met huisartsen en zorgverzekeraars, de eindgebruikers, hebben we het programma vormgegeven. Die bottom-up-benadering is bijzonder.’

De prestatiemeting in 65 praktijken in het zuiden van Nederland richtte zich op het medisch handelen, praktijkmanagement en patiëntervaringen. ‘Binnen die drie domeinen van de huisartsenzorg hebben we het kwaliteitsniveau getoond én de kwaliteitsverbetering. Die combinatie is een bewuste keuze: je wilt de deelnemers die het goed doen belonen, maar ook degenen die wat minder presteren aanzetten tot verbetering.’

De stem van de deelnemende huisartsen klinkt bijvoorbeeld door in het feit dat er is gekozen voor een relatieve prestatienorm in plaats van een absolute. Een onwrikbare norm waar alle praktijken naartoe moesten werken, vonden de huisartsen een brug te ver.