Community Abonneren
×

Ellen Nuijten: ‘Betalen voor behaalde resultaat in plaats van voor geleverde inspanning’

No cure no pay in de zorg? Een interview in De Eerstelijns met de jonge bestuurder podotherapie Ellen Nuijten.

Het ene moment zit je met een patiënt in je behandelkamer, het andere moment ben je beroepshalve aan het rondneuzen in de cockpit van een vliegtuig. Het kan zomaar gebeuren als je werkt bij out-of-the-boxdenker Ellen Nuijten. Ze is bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en Sportpodotherapeuten, directeur en mede-eigenaar van Podotherapeutisch Centrum RondOm en initiatiefnemer van Toppodotherapie Nederland, een netwerk van podotherapeuten.

Het organiseren zat er al jong in. Als Ellen Nuijten vroeger met haar ouders op vakantie ging, had ze al een planning van dag tot dag klaar als de auto de camping op reed. Podotherapie was niet haar eerste keus. Eigenlijk had ze naar een andere voorlichtingsbijeenkomst willen gaan, maar die zat vol. Het bericht dat er een tekort was aan podotherapeuten trok haar over de streep. ‘Medisch-inhoudelijk vond ik het interessant, maar ik zat pas echt op het puntje van mijn stoel als het ging over beleid, organisatie en bekostiging.’

Na enkele jaren in de praktijk ging ze definitief de kant van het ondernemen en het besturen op. Twee zielen in één borst. ‘Soms met tegengestelde drijfveren. Als ondernemer wil je kansen grijpen, innoveren en risico’s nemen. Bestuurders zijn vaak juist bedachtzaam. De ondernemer in mij wil in de highspeed trein stappen, maar komt soms in de stoptrein terecht, op bestuurlijk vlak wel te verstaan.’

Nuijten is directeur en mede-eigenaar van Podotherapeutisch Centrum Rond-Om, een organisatie waar 35 podotherapeuten, podotherapeut-echografisten en bewegingswetenschappers in loondienst werken. Dat gebeurt op zeventig locaties, veelal in gezondheidscentra. ‘Het is een zelfsturend team, een open organisatie waarin iedere professional zo veel mogelijk zijn eigen keuzes maakt. We faciliteren onze podotherapeuten, zodat ze kunnen uitblinken in waar ze goed in zijn.’