Community Abonneren
×

Vermogen een horizon geven

Van Lanschot geeft vermogen van huisarts een horizon. Introductie nieuwe eerstelijns partner Van Lanschot.

Welke huisarts verkeert nu niet ooit in een situatie waarin grote en belangrijke financiële vraagstukken spelen en doordachte beslissingen nodig zijn? Een moment bijvoorbeeld waarop hij zich wil inkopen in een maatschap, een overname overweegt of zijn zinnen heeft gezet op uitbreiding of verkoop van zijn praktijk. De Eerstelijns heeft deze zomer een partner verwelkomd die financieel, fiscaal en strategisch kan meedenken: Van Lanschot Healthcare.

‘Deze samenwerking helpt ons nóg beter dicht bij de bron te zitten’, zegt senior healthcare banker Daphne Jansen. ‘Wij willen graag optimaal op de hoogte zijn van ontwikkelingen in de eerstelijnszorg, vooral de huisartsenzorg, en ook van de daaruit voortkomende behoeften van zorgverleners. Daar proberen we voor onze klanten vervolgens haarfijn op in te spelen. Van Lanschot Healthcare biedt een breed scala van bancaire dienstverlening op het gebied van zowel privé- als zakelijke (financiële) vraagstukken en vermogensopbouw en -behoud.’

Een luisterend oor dus midden in huisartsenland. Waartoe heeft dat tot dusver onder meer geleid? Jansen: ‘We kennen de markt, weten wat de uitdagingen zijn en zien ook thema’s die bij bepaalde doelgroepen horen. Neem de gemiddelde huisarts van rond de 55 jaar. Mede onder invloed van zorgverzekeraars is hij in de afgelopen jaren, net als jongere huisartsen, steeds meer ketenzorg gaan bieden. Menigeen ziet daardoor zijn praktijk uit het jasje groeien. Opeens staat die 55-jarige voor de vraag: ga ik op mijn leeftijd nog een nieuw praktijkpand kopen of is het verstandiger te huren? Wat zijn de financiële voor- en nadelen van beide scenario’s? Wij organiseren seminars en workshops voor huisartsen met dit soort vragen.’

Jansen noemt een ander voorbeeld waarin deskundigheid van (financiële) zaken essentieel is voor de huisarts. ‘Er ontstaan steeds meer eerstelijns gezondheidscentra. Ook weer mede gestimuleerd door zorgverzekeraars, gaan huisartsen onder één dak samenwerken met bijvoorbeeld apothekers, fysiotherapeuten en paramedici. Wij zien dat veel huisartsen zich in de besluitvormingsfase vooral focussen op de financiën: kan ik me deze stap veroorloven? Maar het is raadzaam de zaken breder te benaderen. Wat is bijvoorbeeld het businessplan van het gezondheidscentrum, met welke andere beroepsgroepen uit de zorg wil je samenwerken en in welke structuur ga je dat gieten? Het kan als huisarts soms goed zijn je te laten bijstaan door een expert op het gebied van dergelijke thema’s.