Zinloos gescan met Falsified Medicines Directive

“De Falsified Medicines Directive is een drama. Het is een verplichting die ons vanuit Europa is opgelegd, maar die voor onze situatie geen enkele praktische meerwaarde heeft.” Dat schrijft apotheker specialist en medisch informaticus Jaap Dik in zijn bijdrage aan de rubriek ‘De paarse krokodil’. Hieronder: twee passages.

“Ik heb nog nooit één vervalst medicijn gezien en die komen Nederland ook niet binnen. Slechts één keer heb ik een probleem met naaldjes meegemaakt, maar geneesmiddelen: nooit. Dat iemand biologicals vervalst die door medisch specialisten in het ziekenhuis worden voorgeschreven, is voorstelbaar. Die kosten heel veel geld tenslotte. Maar de doosjes die we in de apotheek aan patiënten verstrekken, hebben veelal een kostprijs van minder dan een euro, dat is echt niet de moeite.”

Werkbaar alternatief

“De beste oplossing is een streep te trekken door die hele Falsified Medicines Directive. Een werkbaar alternatief zou zijn het scannen steekproefsgewijs toe te passen bij doosjes die een waarde vanaf vijftig euro vertegenwoordigen, of het scannen bij de groothandel laten plaatsvinden. De kratten die de apotheek van de groothandel krijgt aangeleverd, zijn verzegeld, dus dat is waterdicht. Juridisch mag dit niet, maar het loont de moeite om de wetgeving op dit punt aan te passen.”