Community Abonneren
×

Eerstelijnszorg in 2020: vooruitblik Rob Boelens

Eerstelijnszorg in het nieuwe jaar: wat zullen de belangrijkste ontwikkelingen zijn? Rob Boelens, sectorspecialist medisch ABN AMRO, blikt vooruit.

Eerstelijnszorg in 2020

“De zorg in Nederland zal voor steeds grotere vraagstukken komen te staan. Dat zal creativiteit vragen. We kunnen niet alleen ‘meer’, maar zullen ook anders zorg moeten gaan verlenen. Het sleutelwoord daarbij zou weleens kunnen zijn: SAMEN. Samen sterk in de zorg, dwars door alle lijnen heen. Samen meer impact en samen meer bereiken.

Eerstelijnszorg ABN AMRO
Rob Boelens

Eerstelijnszorg versterken

Daarnaast verwachten wij een verdere versterking van de eerstelijnszorg. De ziekenhuizen zullen verder specialiseren en ‘fysiek’ verder van de patiënt komen te staan. Dit vraagt nog meer van de eerste lijn. Wij verwachten dan ook een toename van gezondheidscentra in de wijk die centraal staan voor de zorg in de wijk. Ook hier weer multidisciplinair samen. Deze multidisciplinaire teams zullen steeds meer nadruk leggen op leefstijl en preventie.

Tot slot zal eHealth een enorme vlucht (moeten) nemen. Met ontwikkelingen als I-Watch et cetera zal de zorg een stuk efficiënter worden, waardoor de dokter en de medewerkers weer ‘tijd krijgen’ voor de patiënt.”