Community Abonneren
×

Zorgverleners met pensioen: tijdig een realistisch beeld

Zorgverleners die binnenkort met pensioen gaan: er zijn er ruim 10.000. Is hun financiële situatie straks van dien aard, dat zij kunnen leven zoals gedacht?

Zorgverleners met pensioen: tijdig een realistisch beeld

“Stel, je weet niet dat je fiscale naheffingen kunt krijgen na de verkoop van je pand. Dan kom je ineens van een koude kermis thuis: je moet met een heel ander bedrag zien rond te komen dan je had gedacht toen je met pensioen ging.” Maarten den Heijer, sectorspecialist medische beroepen bij ABN AMRO, vertelt regelmatig zorgprofessionals te ontmoeten die zich dreigen te misrekenen of dat al hebben gedaan. Beroepshalve heeft hij te maken met praktijkhoudende huisartsen, apothekers en zorgprofessionals uit gezondheidscentra.

Masterclass

ABN AMRO organiseert voor later dit jaar en 2021 Masterclasses met de titel ‘Overdracht praktijk… wanneer bent u er klaar voor?’. Het hoofddoel: vijftigplussers onder de eerste- en tweedelijnszorgverleners bewustmaken van de noodzaak zich te verdiepen in de gang van zaken rondom hun pensioen.

Tien jaar van tevoren

“Ik raad iedereen aan tien jaar van tevoren te beginnen met de voorbereidingen”, zegt Den Heijer. “Als sectorspecialisten geven wij regelmatig lezingen of workshops over onderwerpen als ‘hoe draag je je praktijk over?’ Daar krijgen we niet alleen leuke reacties op, maar ook geluiden in de trant van: ik had dit tien jaar eerder moeten weten, want dan had ik beter kunnen voorsorteren op wat me staat te gebeuren. Veel vroege vijftigers hebben de behoefte hun financiën gestructureerd in beeld te krijgen. Je hebt het over een grote groep: ruim 10.000 van de werkzame huisartsen, tandartsen en medisch specialisten is zestig jaar of ouder.”

Gewenste bestemming

Dikwijls gebruikt Den Heijer de metafoor van de treinverbinding tussen Den Haag en Utrecht Centraal. “Tot Woerden gaat het in feite in één rechte lijn. Maar hoe meer ik Utrecht nader, hoe meer sporen er op me afkomen. Uiteindelijk kom ik in die stad aan via een spoor, maar daar is een wirwar van sporen aan voorafgegaan. Dergelijke sporen zijn er ook in de fase voor de beslissing of je bijvoorbeeld als huisarts al dan niet je praktijk overdraagt en wanneer. Al die sporen zijn verbonden met elkaar; je moet ze tijdig kennen om de gewenste bestemming te bereiken.”

Zorgverleners met pensioen

Wat is Den Heijders boodschap voor zorgverleners die binnenkort met pensioen gaan? “Wij willen zorgverleners ervan bewust maken dat ze voor na hun pensioen iets verwachten wat realistisch is en gestoeld op actuele ontwikkelingen. Ieder mens heeft wensen. Met een financiële check en een overzicht van zakelijke financiën en privé-inkomsten en -vermogen kunnen wij helpen om concreet te maken of die wensen realistisch en uitvoerbaar zijn.”

Lees hier meer artikelen van onze partner ABN AMRO.