Community Abonneren
×

IGJ: drogist voelt zich verantwoordelijk voor goede verkoop en voorlichting zelftesten

De snelle introductie van zelftesten heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geleid tot onduidelijkheid bij consumenten.

Volgens IGJ voelt de drogisterijbranche zich verantwoordelijk voor de goede verkoop van en voorlichting over zelftesten in de gehele branche. Dit vertelt de IGJ in de publicatie Kansen en risico’s van zelftesten op het coronavirus die op 30 april is verschenen.

Grote vraag

Drogistenorganisatie CBD heeft meegewerkt aan de publicatie van de IGJ en herkent de bevindingen. De zelftesten kwamen zeer snel op de markt. De vraag naar de zelftesten was dan ook groot. Bij de start leverden fabrikanten niet altijd de juiste verpakkingen en informatie.

Risicowaarschuwing

Drogisten hebben de verkoop en het advies van deze zelftesten zeer serieus genomen. Want alleen juist gebruik van testen kan helpen om besmetting door coronavirus tegen te gaan. Daarom hebben drogisten, die gewend zijn om verantwoorde zorg te geven, als eerste een richtlijn Zelftesten gemaakt voor verkoop en advies in de winkel én in webshops. Zo verkopen drogisten uitsluitend zelftesten die een ontheffing van de overheid hebben gekregen. Ook verwijzen drogisten naar informatie van de overheid over het juist gebruik van de testen. Verder krijgen klanten bij de drogist bij de aankoop van de testen een persoonlijke risicowaarschuwing: “Leest u de bijsluiter, laat u zich bij een positief resultaat bij de GGD-teststraat testen en ga in quarantaine”.

Juist gebruik

Deze richtlijn geldt niet alleen voor de winkels, maar ook voor de aangesloten webshops. Door audits ziet het CBD erop toe dat drogisten de richtlijn volgen. Zo leveren drogisten een bijdrage aan het juist gebruik van de zelftesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *