Community Abonneren
×

Inwoners van Zeeland denken mee over toekomst van de zorg

Tekort aan zorgpersoneel, jongeren die wegtrekken, een vergrijzende populatie inwoners. De zorg in Zeeland staat onder druk. Professionals alleen kunnen het probleem niet oplossen. Vandaar dat inwoners en professionals in Zeeland samen oplossingen bedenken voor een goede, toegankelijke en toekomstbestendige zorg.

Een tekort van 7.500 zorgwerknemers, dat is wat Zeeland in het jaar 2030 te wachten staat als er nu niets gebeurt. Dat is voor een provincie met 385 duizend inwoners, vergelijkbaar met Rotterdam-Zuid, een immens getal, vertelt Edwin Leutscher, programmadirecteur van de Zeeuwse Zorg Coalitie, een samenwerkingsverband van 64 partijen, waaronder alle dertien Zeeuwse gemeenten, vrijwel alle Zeeuwse zorgaanbieders, CZ (de preferente zorgverzekeraar in de regio), het sociaal domein, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van VWS.

De continuïteit van zorg waarborgen in Zeeland vergt een forse inspanning, vervolgt hij. Jongeren trekken weg uit de provincie, er is een vergrijzende populatie zorgmedewerkers voor wie niet zomaar opvolging is en ook de mantelzorgers worden ouder. “De echtgenoot die nu zijn zieke vrouw verzorgt, kan dat over vijf jaar mogelijk niet meer. Hij is dan te oud.”
Omdat de problemen zo groot zijn, besloten CZ en een aantal zorgaanbieders twee jaar geleden samen de verantwoordelijkheid te nemen om de continuïteit en toegankelijkheid van de zorg in Zeeland te borgen.


Het hele artikel lezen? Download het hier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *