Community Abonneren
×

Tarieven voor logopedie nog steeds te laag

Uit onafhankelijk onderzoek bleek 5 jaar geleden dat de tarieven van zorgverzekeraars voor logopedische zorg niet kostendekkend zijn. De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) concludeert dat er sindsdien weinig is veranderd en vraagt daarom wederom aandacht voor de ernstige gevolgen voor de zorg door de achterblijvende tarieven en beloningen in de logopedie.

Al jarenlang lopen met name de tarieven in de eerstelijnszorg achter bij wat volgens onafhankelijk onderzoek nodig is om een financieel gezonde praktijk te kunnen voeren. Het maakt onder meer dat logopedisten kiezen voor een carrière buiten de zorg. Daardoor neemt de werkdruk toe, groeien wachtlijsten voor behandelingen in omvang en tijdsduur en is het steeds lastiger om openstaande vacatures in te vullen. De toegankelijkheid van de logopedische zorg staat hiermee onder druk.

Salarissen blijven achter

De infographic ‘Vraag stijgt, aantrekkelijkheid daalt’, die de NVLF samenstelde uit verschillende bronnen laat eenzelfde beeld zien: de huidige tarieven zijn niet hoog genoeg voor een reële vergoeding voor kosten en inkomen. Ook blijven de salarissen van logopedisten in de eerstelijns achter bij diegenen werkzaam in het onderwijs of gezondheidszorg. Zo kreeg per 1 juni 2024 personeel dat valt onder de Cao Ziekenhuizen een structurele salarisverhoging van 5 procent.

De NVLF roept daarom op om de tarieven aan te passen om de aantrekkelijkheid van werken in de eerstelijns logopedische zorg én de toegankelijkheid van die zorg voor iedereen te waarborgen. Aan zowel politiek als zorgverzekeraars is de boodschap: zet druk op verhoging van tarieven voor logopedische zorg. Zorg voor kostendekkende tarieven en daarmee een reële beloning, zodat de logopedisten de vergoeding krijgen die ze verdienen. Kortom: bevorder de aantrekkelijkheid van deze zorgverlening door tarieven en beloningen die aansluiten bij inzet, prestaties en verantwoordelijkheden.

Het onafhankelijk onderzoek is in de periode september 2019 tot januari 2020 uitgevoerd door Gupta Strategists in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de Stichting Keurmerk Fysiotherapie en het Paramedisch Platform Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *