Community Abonneren
×

Groepsconsulten in opmars: winst voor patiënt, professional en de wijk

Groepsconsulten winnen steeds meer terrein in Den Haag Zuid-West. Huisartsen merken de voordelen van deze aanpak: patiënten voelen zich gezonder, er worden minder individuele consulten ingepland en professionals winnen tijd. Door mensen met vergelijkbare gezondheidsvragen samen te begeleiden, versterken groepsconsulten niet alleen de samenwerking tussen zorg en welzijn, maar maken ze de zorg ook toekomstbestendiger.

Maatschappelijk rendement
De impact blijkt niet alleen uit verhalen en ervaringen, maar is nu ook onderbouwd met een maatschappelijke kosten-batenanalyse (SROI analyse): elke geïnvesteerde euro levert ruim driemaal zoveel maatschappelijke waarde op.

De groepsconsulten in Den Haag Zuid-West worden ondersteund door zorgverzekeraar CZ, die de impact van deze aanpak erkent en financieel ondersteunt. Tijs van Hoek, zorginkoper bij CZ, vertelt: ‘De groepsconsulten zijn een mooi voorbeeld van samenwerking tussen het medisch en sociaal domein.’ Stijn Strouss, bestuurder bij huisartsengroep Hadoks in Den Haag, vult daarop aan: ‘Met de groei van chronische ziekten en de huidige tekorten van zorgpersoneel is de innovatie van zorg in groepen een logisch gevolg. Ik geloof in het effect van groepen waarin mensen elkaar stimuleren en ervaringen van anderen horen. Het stimuleert zelfmanagement, maar leidt uiteindelijk ook tot betere persoonsgerichte zorg.’

Gezamenlijk consult
Tijdens een groepsconsult ontvangen meerdere inwoners tegelijk begeleiding van een multidisciplinair team – denk aan een huisarts, buurtsportcoach, diëtist of maatschappelijk werker. Door het delen van kennis én ervaringen stimuleren deelnemers elkaar, nemen ze meer regie over hun gezondheid en worden risico’s vroeg gesignaleerd. Dat leidt tot minder medicatie, minder medische consulten en een betere leefstijl.

Anil, deelnemer van een groepsconsult in Den Haag Zuid-West: ‘Mijn huisarts verwees me naar het groepsconsult. Ik kampte met overgewicht, en mijn suikerwaarden zaten op de grens. Het groepsconsult voelde als een warm bad. De huisarts was aanwezig, maar ook andere gezondheidsprofessionals. Het is veel informeler, alsof goede kennissen je proberen te helpen.’

Tijdswinst voor de zorgverlener
Loïse Jacz-Kruithof, huisarts en initiatiefnemer, merkt veel tijdswinst dankzij de groepsconsulten: ‘Vaak krijg ik dezelfde vragen van meerdere patiënten, vooral wanneer ze met vergelijkbare aandoeningen of zorgen zitten, zoals diabetes of hart- en vaatziekten. Door deze patiënten tegelijkertijd te zien, kan ik alle belangrijke informatie in één sessie delen, zonder het steeds opnieuw te moeten uitleggen in individuele consulten. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat de patiënten beter voorbereid zijn en vaak minder vervolgvragen hebben. Zo blijft er meer tijd over voor complexere gevallen, die echt persoonlijke aandacht nodig hebben.’

Impact en cijfers
Uit een recente impactanalyse van 2diabeat blijkt: elke euro die wordt geïnvesteerd in een groepsconsult levert €3,30 aan sociaalmaatschappelijke waarde op. In vijf jaar tijd doen 3240 mensen mee aan 72 groepsconsulten per jaar. De aanpak is inmiddels overgenomen in zes wijken in Den Haag Zuid-West. CZ speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van deze aanpak en het mogelijk maken van bredere implementatie door middel van zorginnovaties en preventieprogramma’s.

Verbinding met de wijk
Groepsconsulten zijn meer dan een andere manier van zorg verlenen: ze zijn vaak een vliegwiel voor bredere wijkgerichte samenwerking. Wat begint met één groepsconsult kan uitgroeien tot een reeks lokale activiteiten, zoals beweeggroepen, gezamenlijke kooklessen of wandelclubjes. Zo groeit de leefstijlbeweging in de wijk, gedragen door bewoners en professionals samen. Op die manier zijn de groepsconsulten in Den Haag Zuid-West een belangrijk onderdeel van de wijkaanpak van 2diabeat. Het groepsconsult stimuleert samenwerking tussen het zorg en sociaal domein én verbindt inwoners onderling. Het draagt bij aan het bouwen van een sociaal lokaal netwerk waarin wijkbewoners hun leefstijl kunnen aanpassen en een gezondere leefstijl kunnen volhouden.

Interesse vanuit VWS
De aanpak sluit goed aan bij het regioplan Haaglanden en het Integraal Zorgakkoord. Ook het ministerie van VWS toont interesse: staatssecretaris Vincent Karremans, Jeugd, Preventie en Sport, bezocht recent een groepsconsult en sprak zijn waardering uit: “Het is goed dat er niet alleen aandacht is voor gezondheidscijfers maar juist óók voor welbevinden van deelnemers.”

Volgende stap: breder uitrollen
2diabeat ondersteunt huisartsen(groepen) en andere zorgprofessionals die groepsconsulten in hun wijk willen starten. De organisatie helpt bij het leggen van verbindingen met lokale partijen, subsidieaanvragen en kennisdeling tussen professionals.

Meer weten of zelf aan de slag?
2diabeat ondersteunt huisartsen(groepen) en andere zorg- welzijnsprofessionals die groepsconsulten in hun wijk willen starten. Het programma helpt bij het leggen van verbindingen met lokale partijen, subsidieaanvragen en kennisdeling tussen professionals. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met één van onze wijkadviseurs.

Meer weten over de impactanalyse van de groepsconsulten in Den Haag Zuid-West? Lees de impactanalyse hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *