Community Abonneren
×

Verbinden van medisch en sociaal domein

In deze interviewserie komt elke week een Young Professional uit de eerstelijnszorg aan het woord. Iemand met hart voor het werk, een frisse blik, passie voor de zorg en de wil om het beter te doen. Deze week: Diede van Brakel (30) GLI Coördinator en BLCN leefstijlcoach in Veenendaal. Het beroep ‘coach’ – leefstijlcoach, bewegingscoach, gezondheidscoach, slaapcoach – heeft de afgelopen jaren exponentieel aan populariteit gewonnen. Iedereen kan coachen, zo leek het, maar dit leidde ertoe dat velen zichzelf opwierpen als coach zonder hiervoor de juiste kwalificaties te hebben.

Mentale fitheid ondersteunen met eHealth

Evie (eHealth voor iedereen) ondersteunt zorgprofessionals die werkzaam zijn in de huisartsenzorg, het sociaal domein en de generalistische basis-ggz in het succesvol toepassen van eHealth in hun dagelijks werk. Daarnaast stimuleert en faciliteert het individuen in hun eigen proces naar optimale mentale veerkracht. “We faciliteren een regionaal eHealthplatform waarop alle praktijken inclusief de poh’ers worden aangesloten.”

Vacatures

De Eerstelijns

De Eerstelijns

Advies

Community

De Eerstelijns

Meer artikelen

Digitale dermatologie bij huisarts reduceert onnodige doorverwijzing naar ziekenhuis

Promotieonderzoek toont aan dat huisartsen met behulp van digitale dermatologie het aantal onnodige verwijzingen naar het ziekenhuis kunnen terugdringen. Daarnaast verkleint de kans op onterechte niet-doorverwijzingen, het verkort wacht- en reistijd voor de patiënt, verlaagt kosten en verbetert de toegang tot zorg. Dit is een greep uit de conclusies van het promotieonderzoek van Esmée Tensen van Amsterdam UMC dat zij grotendeels uitvoerde bij digitaal ziekenhuis Ksyos. Vandaag verdedigt zij haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam.

Marijke Verbeek benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van Ergotherapie Nederland

Marijke Verbeek is benoemd tot nieuwe directeur-bestuurder van Ergotherapie Nederland (EN). Tijdens de Algemene Ledenvergadering van EN op 7 maart stemden de aanwezige leden in met haar benoeming. Op 1 september 2024 neemt zij formeel de rol van de huidige directeur-bestuurder Theo van der Bom over. Theo van der Bom draagt het stokje na 13 jaar over in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Liever juist niet teveel doen

Ggz-partijen bieden aan werkgevers intensieve begeleidingsprogramma’s aan voor werknemers die een werkgerelateerd trauma meemaken. Behandeling is in verreweg de meeste gevallen onnodig, stelt Leen Pakvis van Traumaloket, want 85 procent van de mensen die zo’n trauma meemaken herstellen daar binnen vier weken spontaan van. Laat dus ruimte om hun zelfreddend vermogen zijn werk te doen. Pakvis draait er niet omheen: “Het marktdenken in de ggz heeft een pervers effect: de zogenaamde aanbod gestuurde zorg. Een aantal commerciële ggz-aanbieders draait hierop.

,

Schieten in de eigen voet

Het overheidsbeleid is erop gericht de sociale basis te versterken. Het laatste wat ze daarbij kan gebruiken, is dat sociaal werkers zich gedwongen zien het vak te verlaten. Toch is dit precies wat wel aan het gebeuren is. Door financiële krapte dreigt de continuïteit van het sociaal werk structureel te worden aangetast. Sociaalwerkorganisatie WijZijn uit Bergen op Zoom luidt de noodklok: de gemeente wil bezuinigen op de sociale basis.

Fysiotherapie eindelijk volledig vergoed voor mensen met ernstige RA

Het Zorginstituut Nederland vindt dat langdurige oefentherapie vergoed moet worden uit de basisverzekering voor mensen die ernstig beperkt worden door reumatoïde artritis (RA). ReumaNederland is blij dat zijn jarenlange strijd hiervoor tot succes heeft geleid. De patiëntenorganisatie heeft zich er de afgelopen maanden heel erg voor ingezet om het aantal beperkingen aan de behandeling zo gering mogelijk te houden. Dat is gelukt. Het Zorginstituut heeft de punten van ReumaNederland integraal overgenomen in zijn advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Oog voor de diversiteit van het vak wijkverpleegkunde

In deze nieuwe interviewserie komt elke week een Young Professional uit de eerstelijnszorg aan het woord. Iemand met hart voor het werk, een frisse blik, passie voor de zorg en de wil om het beter te doen. Deze week: Ellenoor Düpper (24), wijkverpleegkundige in Nieuw-Vennep. Steunkousen aantrekken, bloedsuikerwaarden meten en mensen op leeftijd wassen en aankleden. Over het vak van wijkverpleegkundige bestaan vele stigma’s en een niet al te positief beeld. Maar bovenal bestaat er een incorrect beeld, zo stelt Ellenoor.

,

Onderzoek vrouwengezondheid toont alarmerende cijfers

Het merendeel van de vrouwen met onverklaarde gezondheidsklachten heeft deze al langer dan vijf jaar en twee derde zegt niet de zorg te krijgen die nodig is. Dat blijkt uit de enquête van Stichting Voices for Women. De reguliere geneeskunde is overwegend gericht op mannen, terwijl het vrouwenlichaam anders ziek wordt. Al twee jaar pleit Stichting Voices for Women voor verbetering van de gezondheidszorg voor vrouwen.