Community Abonneren
×

Gemeente en eerste lijn werken samen aan een gezonder Amsterdam

Samenwerking gemeente en eerste lijn voor gezonder Amsterdam heeft resultaat PienvanLangen ericvanderburg

Wie letterlijk goed in zijn vel zit, voelt zich ook figuurlijk beter. Voor de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg is de combinatie van zorg en sport in zijn portefeuille dan ook essentieel. Hij gelooft in een preventieve aanpak en weet daarin de eerste lijn goed te vinden. Samen met Pien van Langen, directeur ROS 1ste Lijn Amsterdam, vertelt hij over de successen en uitdagingen op de weg naar een gezonder Amsterdam.

Als het om preventie gaat, ligt het voor de hand dat de centrale overheid een grotere rol heeft dan de gemeente, vindt Van der Burg. “Die heeft daar indirect profijt van door de financieringssystematiek in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd is het mijn taak als wethouder om ervoor te zorgen dat de mensen in de stad gezond zijn en dat het goed gaat met hun welzijn. Daarom maken we ons als gemeente onder meer sterk voor meer bewegen en een gezond gewicht en voeren we een actief beleid als het gaat om roken, drugs- en alcoholgebruik.”

De eerste lijn – en met name de huisarts – is daarin een belangrijke partner. “Mensen hechten meer geloof aan hun huisarts dan aan een politicus. Ik moet het hebben van huisartsen die hun patiënten het advies geven om meer te gaan bewegen of wat gewicht te verliezen.” ROS 1ste Lijn Amsterdam verbindt gemeente, huisartsenzorg en andere betrokken partijen en neemt in een aantal gevallen het projectmanagement voor haar rekening.

Gezond Gewicht

ROS-directeur Pien van Langen is trots op wat tot dusver is bereikt. Bijvoorbeeld met de Aanpak Gezond Gewicht. Doel is dat kinderen die nu worden geboren, in 2033 een gezond gewicht hebben. Dwars door de schotten heen hebben allerlei partijen zich daaraan geconformeerd:

scholen, huisartsen, specialisten in de tweede lijn, vrijwilligerswerk, sportverenigingen, gemeenten en stadsdelen. De wethouder was de drijvende kracht. Voor hem is de relatie tussen bewegen en gewicht essentieel. “Zodra mensen meer gaan bewegen, draagt dat bij aan het voorkomen of vertragen van allerlei gezondheidsproblemen”, legt hij uit. “Als je vervolgens kijkt naar de grote gezondheidsvraagstukken, dan zie je dat overgewicht en obesitas daarbij een enorme rol spelen. Figuurlijk goed in je vel zitten, wordt dus beïnvloed door de vraag of je letterlijk goed in je vel zit. Overgewicht is vooral onder kinderen een groot probleem, daarom richt de aanpak zich op hen.”

Auteur: Margriet van Lingen